2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Nagy bajban a Vojvodina és a Videoton is

Rendkívül nehéz helyzetbe került az Európa-liga-selejtezők rájátszásában az újvidéki Vojvodina és a magyar bajnoki címvédő Videoton, párharca első meccsén, idegenben mindkét együttes 3:0-s vereséget szenvedett. Az újvidékiek a cseh Viktoria Plzeň otthonában, a székesfehérváriak a lengyel Lech Poznań vendégeként szaladtak bele a nagy pofonba, amellyel csaknem kilátástalan helyzetbe kerültek a jövő heti visszavágó előtt.

Mindkét mérkőzés forgatókönyve hasonlóan zajlott, a Vidi a 11., a Vojvodina a 25. percben került hátrányba, a második játékrészben a fehérváriak az 51. és a 82., az újvidékiek pedig az 57. és a 68. percben kaptak még két gólt. A bekapott gólok nagy része begyakorolt figurák után esett, a lengyel és a cseh együttes győzelme is magabiztosnak mondható, sőt, az egyik lengyel lap szerint „a Lech úgy tarolta le a Videotont, ahogy az úthenger az aszfaltot”. Mindkét mérkőzés kapcsán megállapítható az is, hogy a vendégcsapatok örülhetnek, hogy nem kerültek nagyobb hátrányba a visszavágó előtt.

A küldetés lehetetlennek tűnik, de Zlatomir Zagorčić, a Vojvodina trénere szerint nem vallottak szégyent Csehországban, hiszen egy európai színtérhez már hozzászokott együttes vendégei voltak, amely minden momentumban tudta, mit csinál. Ennek ellenére igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy eszük ágában sincs feladni: „Mi egy olyan csapat vagyunk, amely nem fogja feladni. Nem értük el a célunkat és most a Viktoriának sokkal nagyobbak az esélyei, de mi is reménykedhetünk és erősen hiszünk benne, hogy elérjük a pozitív eredményt.”

A francia Bernard Casonival történt szerződésbontás után a Vidi lengyelországi túráján az eddigi segédedző, Pető Tamás vezette a csapatot, aki próbálta menteni a menthetőt, úgy fogalmazott, a korábbiakhoz képest javult gárdája játéka, csak ez az eredményen sajnos nem látszik: „Azt láttam a pályán, amit vártam a mérkőzéstől. Erős ellenfélre számítottam, és ez be is igazolódott. A játékunkkal elégedett vagyok, de nem volt szerencsénk. Az én csapatom az elmúlt hetekhez képest jól játszott, talán mondhatom, hogy sokkal jobban mint ezt megelőzően, ám ezt az eredmény egyáltalán nem mutatja.”

Európa-liga-selejtezők, rájátszás, első meccsek: Viktoria Plzeň–Vojvodina 3:0 (Kopic 25., 82., Vanek 51.), Lech Poznań–Videoton 3:0 (Linetty 11., Thomalla 57., Trałka 68.), Dinamo Minszk–Salzburg 2:0, Qabala–Panathinaikosz 0:0, Astra–AZ Alkmaar 3:2, Ajax–Jablonec 1:0, Molde–Standard Liège 2:0, Zorija–Legia Warszawa 0:1, PAOK–Brøndby 5:0, Slovan Liberec–Hajduk Split 1:0, Krasznodar–HJK Helsinki 5:1, Sparta Praha–Thun 3:1, Milsami–Saint-Étienne 1:1, Steaua Bucureşti–Rosenborg 0:3, Young Boys–Qarabag 0:1, Rabotnički–Rubin Kazany 1:1, Atromitosz–Fenerbahçe 0:1, Žilina–Athletic Bilbao 3:2, Altach–Belenenses 0:1, Bordeaux–Kajrat 1:0, Odd–Borussia Dortmund 3:4, Southampton–Midtjylland 1:1.