2024. április 24., szerda

,,Ez az elismerés az egész falunak szól”

A közönség szeretete a legfontosabb a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport számára

Nemzeti ünnepünk alkalmából Orbán Viktor magyar miniszterelnök Külhoni Magyarságért Díjat adományozott a kupuszinai/bácskertesi Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoportnak. Ez a nagy hagyományokkal rendelkező, a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozóján többször díjazott társulat markáns szerepet játszik a vajdasági öntevékeny színjátszás terén.

– Ez a díjat nemcsak a társulat, hanem tulajdonképpen az egész falu kapta, mert aki az évek során nem szerepelt valamely előadásunkban, az is legalább hűséges nézőként részese volt az előadásainknak – hangsúlyozta Molnár József, a színjátszó csoport rendezője, illetve ahogyan egyik bácskertesi ismerős fogalmazott: a társulat szíve-lelke. Ezt, hogy a díj a falubeliek érdeme is, alátámasztja az is, hogy a csoport tagjai mindig számíthatnak a helybeliek segítségére.

A János vitézzel hamarosan ismét vendégszereplésre indulnak a bácskertesiek (Molnár Edvárd felvétele)

A János vitézzel hamarosan ismét vendégszereplésre indulnak a bácskertesiek (Molnár Edvárd felvétele)

A nyugat-bácskai faluban majd egy évszázados hagyománya van az amatőr színjátszásnak. Id. Sturcz József kántortanító 1919-ben rendezte meg az első előadást, és az elkövetkező időszakban számos népszínművet állított színpadra. Majd 1947-ben ifj. Sturcz József vezetésével a népszínműveken kívül zenés vígjátékok, operettek és drámák is színre kerültek Kupuszinán. Molnár József 1968-ban, 17 évesen lépett először színpadra, 1989-ben rendezte az első előadást – Sturcz tanító úr segítségére volt ebben –, a Kolduskisasszony című népszínműre esett a választás. Azóta Molnár Józsefnek számos rendezése volt, például 2001-ben a Csárdáskirálynő, amely a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozóján kiérdemelte a legjobb előadásnak járó díjat, s Vajdaság-szerte számos helyre hívták vendégszerepelni a kupuszinai társulatot. A Mágnás Miska című operettért a találkozón Molnár József rendezői díjat kapott, és a szereplők közül is voltak, akik színészi díjban részesültek, s a Marica grófnő című operett is mind a találkozó zsűrije, mind a közönsége részéről elismerésben részesült. Az idén tavasszal a János vitézzel szerepeltek a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozóján, és szeptember 5-ére már van meghívásuk is vendégszereplésre ezzel az előadással.

– Általában az előadások télen készülnek, mire kitavaszodik, megtartjuk a bemutatót, néhány vendégszereplésre is sor kerül a szomszédos falvakban, majd a mezőgazdasági munkák miatt nyáron szünetel a munka, ősszel felújítjuk az előadást, s ilyenkor eleget teszünk néhány meghívásnak – mesélte beszélgetőtársunk. Negyven-ötven próba előz meg egy bemutatót, akár heti négy-öt alkalommal tartanak próbát a művelődési otthonban. Megtörtént már, hogy a vidéken tanuló, dolgozó szereplő miatt az egész hétvégét próbával töltötték, de ez nem esett nehezükre. Általában zenés előadásokat visznek színre, ezért magától adódik a kérdés, hogy nehéz-e ennyi jó hangú, a színpadon magabiztosan mozgó szereplőt találni.

– Mi egy muzikális falu vagyunk. Vannak jó hangú énekesek a fiatalabbak és az idősebbek között is. A szereplőgárda változik, hisz vannak, akiket messzebbre szólítanak egyetemi tanulmányaik, illetve másutt kapnak munkát, külföldre költöznek, az ő helyükre új szereplőket kell találni. Szerencsére eddig még mindig sikerült megoldani az utánpótlást. Most is két új szereplővel újítjuk fel a János vitézt. Mindenképp ki kell emelni Dienes László magiszter, zenetanár érdemeit, aki az előadások zenei rendezője, a zenei kíséretet adja, betanítja az énekszámokat, Tóth Zsaklina koreográfus is nagyon sokat tett, tesz az előadásaink sikeréért – hangsúlyozta a rendező. Büszkén említette, hogy az egyik fiatal társulati tag, több előadásuk szereplője, Dienes Blanka most felvételizett sikerrel az újvidéki Művészeti Akadémia színművészi szakára.

– Az vezérel bennünket, hogy örömet szerezzünk a közönségnek. Általában szórakoztató darabokat választunk, próbálkoztunk komolyabb műfajjal is, de arra nem volt annyira ,,vevő” a publikum, kevesebb meghívásunk is volt. A hivatásos színházak ritkábban jutnak el egy ilyen kis településre, mint a miénk, ám a közönségnek igénye van a színházi élményre. Ezért is tesszük a dolgunkat elhivatottan, játszunk itthon, és utazunk vendégszereplésekre. Nagyon fontos a szakmai zsűri elismerése, de elsődleges a közönség szeretete, hisz a közönségnek játszunk – hallottuk Molnár Józseftől, a kupuszinai Sturcz József Amatőr Színjátszó Csoport vezetőjétől.