2024. március 28., csütörtök

Phenjan lelövetné a propagandát

Újévi beszédében még a Korea-közi kapcsolatok javítását szorgalmazta, februárban pedig már a „háború minden lehetséges formáját” emlegette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a fegyveres erők főparancsnoka. Jelenleg pedig háborúra készül Dél-Korea ellen.

Tegnap ugyanis teljes harckészültségbe helyezte a közös határon állomásozó csapatait. Azt is megparancsolta a katonáinak, hogy álljanak készen a harcra és meglepetésszerű műveletek végrehajtására.

A dél-koreai hadseregben szintén elrendelték a legmagasabb fokú riadókészültséget. Közben az északi tévé azt szajkózza, hogy az ország már „szinte háborúban” áll a déli szomszéddal.

A legújabb háborús hisztéria az 1953 óta megosztott Koreai-félszigeten kiéleződött minapi incidensek következménye. A feszültséget egy aknarobbanás okozta a két országot elválasztó demilitarizált övezet dél-koreai oldalán, a szerencsétlenség két katona súlyos sérülését okozta. Az eset után Dél-Korea – 11 év szünet után – ismét sugározni kezdte az északon élőknek szánt, és a phenjani kommunista rezsimet bíráló propaganda műsorait. A határ mentén elhelyezett üzenetközvetítő hangszórók egyikére az északiak csütörtökön rálőttek (egyszer), a tettre a megtámadott déliek nehéztüzérsége azonnal (több sorozattal) válaszolt.

A történtek után egyre nagyobb a veszélye az újabb incidenseknek. Észak-Korea máris olyan tiszteket vezényelt a határövezetbe, akiknek az a feladatuk, hogy irányítsák a dél-koreai „lélektani hadviselés eszközeinek megsemmisítését szolgáló katonai műveleteket, ha az ellenség 48 órán belül nem hagy fel a propaganda sugárzásával”.

A két ország még mindig hadban áll egymással, mivel az egymás elleni háborújuk 1953-ban csak fegyverszünettel, és nem békeszerződés aláírásával zárult le. A demarkációs övezetnél azóta több fegyveres összecsapás, határvillongás volt.

Az időközben atombombát is kifejlesztő (és annak bevetésével ellenségeit időnként riogató) északi rezsim ráadásul vitatja az ENSZ által kijelölt tengeri határt. Azt szeretné, ha azt a javára módosítanák. Tiltakozásként már több fegyveres akciót hajtott végre a Sárga-tengerben található „problémás” régióban.

A legsúlyosabb incidensek 2010-ben történtek. Akkor egy északi tengeralattjáró torpedóval elsüllyesztette a dél-koreaiak egyik korvettjét, fedélzetén 104 tengerésszel, akik közül 46-an meghaltak. Hónapokkal később az északiak tüzérséggel lőtték a vitatott határövezetben fekvő Jonpjong dél-koreai szigetet, amelyet Phenjan magának követel.

A robbanásokban négy helybeli meghalt, húsz megsebesült, hetven épület kigyulladt. Az incidens heves párbajjá fajult, amelyben – a koreai háború befejezése óta – először lőtte egymást a két ország tüzérsége.