2024. március 29., péntek

Az év végén növelhetők a bérek és a nyugdíjak

Az év végén növelhetők a bérek és a nyugdíjak

– Szóba jöhet a közalkalmazottak bérének és a nyugdíjaknak a növelése –, dióhéjban ennyiben összegezhető a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a szerb kormány képvielőinek tegnapi, érdemben első napi tárgyalásának az eredménye. A részletekről a nyilvánosság előtt Dušan Vujović gazdasági miniszter nyilatkozott:

– Lényegében abban állapodtunk meg az IMF delegációjával, hogy van lehetőség a béreknek és a nyugállományba volnult polgártársaink járandóságáinak a növelésére, de hogy mekkora mértékben, arról a küldöttség soron következő, őszi, feltételezhetően októberi látogatása során döntenek. Az IMF egyetért a szerb kormány politikájával, és támogatja azt politikai, szociális és gazdasági szempontból is. Hozzátették, a növelés nem döntheti le az eddigi eredményeket, de támogatják mindazokat az elképzeléseket, amelyek a lakosságnak a kormány iránti bizalmát erősítik, és hogy minél nagyobb sikerrel folytatódhassanak a megkezdett reformok – nyilatkozta Dušan Vujović.

A várható növelés az ország egymillió polgárának abszolút bevételnövelést jelent majd, mert ennyire tehető azoknak a száma, akiknek az érintettek közül a legutóbbi csökkentések során nem faragták le a bevételeiket. A kisebb részhez tartozó, mintegy 100 000 személynek pedig, akik a közszférában dolgoznak, ezután nagyobb fizetésük lesz, mint a reformok előtt. Lesznek olyanok is, akiknek a soron következő növelések után sem éri el a bevételük a csökkentés előtti szintet – tette hozzá a miniszter.

Online pénztárgépek a jobb megfizettetés céljából

Dušan Vujović miniszter azt sem rejette véka alá, hogy hamarosan a vállalatok és a vállakozók számára online, azaz digitális adómemóriás pénztárgépek használatát teszik kötelezővé, ennek eredményeként a forgalmi adó megfizettetésének mintegy 15–20 százalékkal történő növelésére számítanak. Magyarán, úgy számolnak, hogy az új pénztárgép alkalmazásával az állami költségvetésbe forgalmi adó fejében az eddigi 400 milliárd dinár helyett ezután legalább 420–440 milliárd dinár folyik majd be.

A digitális pénztárgépek használatát elsősorban a kisiparban tennék kötelezővé, mert a felügyelőségi jelentések arról tesznek bizonyságot, hogy 10-ből három, négy – de helyenként még öt is – azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek nem írnak ki számlákat.

A makrogazdasági adatok is górcső alá kerültek a tárgyalások első napjaiban. A bruttó társadalmi össztermék (GDP) idei évi alakulását a korábban tervezett mínusz 0,5 százalékról plusz 0,5 százalékra lesz növelhető – mondja a miniszer, de hozzáteszi – minden jel arra utal, még ennél is jobb eredmény lesz felmutatható.

A költségvetési hiány sem lesz akkora, mint a korábbi előrejelzések szerint kimutatták. Míg az év elején mintegy 232 milliárd dináros hiánnyal számoltak, a mostani értékelések szerint az 160 milliárdra lesz csökkenthető. Azt is érdemes megemlíteni – mondja –, hogy a megközelítőleg 70 milliárdos különbség java része nem megtakarításból, a nagyberuházások elodázásából valósul meg, hanem a bevételekből.

A Nemzetközi Valutaalap küldöttségének, természetesen észrevételei is voltak. Megjegyzték, hogy lassan halad az átszervezés alatt álló vállalatok további sorsának rendezése, és számos esetben a megbeszélt privatizáció sem történt meg. A szerb kormány képviselői ezt azzal magyarázzák, hogy nem számított jogi és és adminisztratív akadályokba ütköztek, de nagy buktatót jelentettek az érintett vállalatok vezetősége részéről tapasztalt ellenállások is.