2024. március 29., péntek

A CoderClub és programozóinak sikere

A programozói tanfolyamokat ősztől folyamatos képzés követi a topolyai könyvtárban

Vörös Csaba informatikatanár kezdeményezésére, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár együttműködésével a nyári szünidőben zajló, szerb és magyar nyelvű számítógépes alapképzés során negyven 8 és 15 év közötti általános iskolás sajátította el a programozás alapjait a SCRATCH programkörnyezetben. A játékos módon megvalósuló vizuális programozás, valamint a továbbképzés iránt továbbra is óriási az érdeklődés, így a topolyai könyvtárban szeptember közepétől ez év végéig folyamatos hétvégi programozói képzéssorozat indul.

– Magam is meglepődtem a hatalmas érdeklődés okán, így aztán terveinket módosítva, a júliusit követően már augusztusban lezajlott egy előre nem tervezett újabb programozói alapképzés, ősztől pedig rendszeres hétvégi oktatás formájában indulnak tanfolyamok. Azok is magyar és szerb nyelven zajlanak majd az általános iskolás, olvasási készséggel bíró korosztálynak. A CoderClub létrehozását és a képzés elindítását az motiválta, hogy mindenki számára ismertté és elérhetővé váljanak a programozás szépségei, a technológia. Olyan tanítványom is volt, aki a nyári tanfolyamot elvégezve döntött úgy, hogy leendő középiskolásként nem a korábban bejelölt tanintézményt és irányzatot választja jövőbeli tanulmányai helyszínéül, hanem átiratkozik informatikára – fogalmazott Vörös Csaba informatikatanár, a táborvezető, aki a tanfolyamok vezetőjeként ősztől is tevékeny lesz. A CoderClub eddigi eredményeiről, céljairól is szólt. Megtudtuk: csapatával szeretné a programozók világnapját, szeptember 13-át is megünnepelni. Szeptember 12-én, szombaton, a könyvtárban megbeszélést szerveznek az induló képzésfolyamat tárgyában. A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban szeptember 11-én, 14 óráig várják az érdeklődők jelentkezését.

– 2015. október 10-étől 18-áig részt szeretnénk venni az európai kódolás hetének folyamatában, és a december 8-ától 14-éig zajló Kódolás órája elnevezésű világméretű projektumban is, melynek keretében az idén százmillió gyermeket szeretnének bevonni a világ minden tájáról a kódolás rejtelmeibe. Nagy megelégedésünkre, örömünkre, a code.org nemzetközi szervezet Szerbiából elsőként fogadta el jelentkezésünket a Kódolás órája elnevezésű megmozdulásban való részvételhez, és felhelyezte a CoderClub-ot és Topolyát arra a térképre, ahol az általuk is elismert programozás fog történni 2015 decemberében. Akkor az ötnapos, kezdőknek szánt tanfolyamot elvégzett gyerekek a nemzetközi szervezet oklevelét is átvehetik majd. Novemberben a CoderClubban résztvevő gyerekek szüleinek ingyenes előadást szeretnék tartani a biztonságos internethasználatról, a tartalomszűrésről, a gyerekek védelméről a nem kívánt tartalmak tárgykörében – nyilatkozta Vörös Csaba, akit az európai kódolás hete (codeweek.eu) nagykövetévé választottak a Szerbiára vonatkozó feladatok, szervezések és a programozás népszerűsítésére.

A topolyai könyvtár igazgatója, Náray Éva hangsúlyozta: szívesen felvállalták az informatikatanár kezdeményezését. Az rokon törekvéseket fogalmaz meg az övékkel, hiszen a most élő, átalakult kultúrában, az átalakult olvasási szokásokban az informatika, a digitális kultúra jelentős szerepet játszik. Ahogy a korábbi években a topolyai könyvtárban az idősebbeknek szervezett informatikai tanfolyamok az említett célkorosztály felzárkózását segítették, úgy ezúttal a fiatalokat is szeretnék megszólítani, és segíteni, hogy kreatívan, alkotó módon alkalmazzák a jövőben az informatikát. Könyvtárunk rendelkezik hat asztali számítógépet tartalmazó számítógépszobával, amelyben a Sat-trakt vállalat jóvoltából ingyenes internethasználatot is tudnak biztosítani az olvasóknak, de a gépeik elavultak. A fiatalok képzését is megkönnyítené, tartalmasabbá tenné a számítógép-állomány cseréje, amihez a könyvtár adományozók, támogatók segítségére is számít.