2024. április 25., csütörtök

„Fölösleges kiadások, drága fellépők”

A nagybecskereki civilek tiltakozása a Sörnapok előestéjén – A szervezők félmillió látogatót várnak

A nagybecskereki Turisztikai Szövetség közzétette a XXX. Sörnapok programját, amelyre a város költségvetéséből 21 millió dinárt biztosítottak. Néhány civil szervezet szerint fölösleges kiadásokkal terhelik a nagybecskereki polgárokat, és a fellépőkkel sem elégedettek.

Új köntösben várja a főtér a vendégeket (Fotó: Kecskés István)

Új köntösben várja a főtér a vendégeket (Fotó: Kecskés István)

A tiltakozó levelet elküldték a polgármesternek és a városi képviselő-testületnek, ebben a többi között hangsúlyozzák, hogy a fellépők megválogatásában komolyan sérült a polgárok szerepe és akarata, másrészt pedig téves döntések születtek a városi költségvetés költésével kapcsolatban. A Civil Társadalom-fejlesztési Központ (CRCD), a Maštalište gyermek- és ifjúsági központ, a PAOR aktivista szervezet, az UAE művészeti társulás és a Roza – a nők munkajogaiért harcoló szervezet szerint Nagybecskerek polgárainak három alapproblémája van: az egészségtelen ivóvíz, a munkanélküliség és a tönkrement vállalatokból elbocsátott dolgozók megoldatlan szociális státusza. Szem előtt tartva a felsoroltakat, a Sörnapokra bejelentett koncertek nincsenek összhangban a Béga menti város és polgárainak közérdekével, hanem csak azoknak az érdekeivel, akik a rendezvényt szervezik. A civilek szerint ez különösen vonatkozik a rendezvény fő föllépőire, Svetlana Ražnatovićra, Željko Joksimovićra és a hozzájuk hasonló, kiválasztott pop- és folkénekesekre. Ezeknek az előadóknak a fellépései kihatással lesznek a város költségvetésére, amely az ilyen rossz döntések nyomán veszélybe kerül.
A civilek szerint nem választottak megfelelő fellépőket a nagybecskereki rendezvényre, ezért, sürgősen felül kell vizsgálni a döntést, és összhangba hozni azt a polgárok érdekeivel. Tekintettel a helyzetre, logikus volna csökkenteni a rendezvényre fordított kiadásokat, és elsőbbséget adni az itt élők szociális juttatásainak – áll a civilek tiltakozó levelében.
A nagybecskereki önkormányzatban viszont azt állítják, hogy a jubiláris Sörnapokra – amely augusztus 26. és 30. között lesz megtartva – minden eddiginél jobb programot készítettek, amellyel mindenki elégedett lesz. A műsorok helyszíne ezúttal nemcsak a Búza téren lesz, hanem a város főterén is, amely új köntösben várja a vendégeket. Čedomir Janjić polgármester szerint a nagybecskereki rendezvényt elsősorban a családias hangulata, a szívélyes vendégfogadás és a multikulturalizmus jellemzi. Ezért az ötnapos rendezvényre rekordszámú, mintegy félmillió vendéget várnak.