2024. április 25., csütörtök

Az államalapító magyar királyt ünnepelték

Bilicki Zoltán és Tóbiás József koszorúz Szent István szobránál

Bilicki Zoltán és Tóbiás József koszorúz Szent István szobránál

Az adai önkormányzat, a Szarvas Gábor Könyvtár és a helyi Novak Radonić Általános Iskola Szent István-napi ünnepséget tartott augusztus 20-án, csütörtök késő délelőtt Moholon, az államalapító király szobránál. A rendezvény a Szent György katolikus templomban bemutatott ünnepi misével kezdődött, amelyet Mester Dániel moholi plébános celebrált. Ezt követően a községi önkormányzat, a közintézmények, a pártok és Magyarország belgrádi nagykövetségének képviselői, valamint a helybeli lakosok részvételével alkalmi műsorral egybekötött koszorúzási ünnepséget tartottak a templomkertben lévő Szent István-szobornál A rendezvényen az adai Koliger Maxvell szavalt, valamint a moholi iskola diákjai, Bartuc Éva és Giric Kármen mondtak verset, illetve Berec Blanka Szent István-éneket adott elő. Az ünnepségen Szász Krisztián, Magyarország belgrádi nagykövetségének második titkára tolmácsolta dr. Pintér Attila nagykövet ünnepi beszédét, amelyben az első szentté avatott magyar király, Szent István államférfiúi erényeit és tetteit méltatta.

A rendezvény végén az ünneplők megkoszorúzták az államalapító magyar király szobrát, amelyre a belgrádi magyar nagykövetség képviseletében Szász Krisztián helyezett el koszorút. Az adai önkormányzat nevében Bilicki Zoltán polgármester és Tóbiás József tartományi képviselő, valamint a Szarvas Gábor Könyvtár nevében Csonka Áron igazgató és Viszmeg Adriána könyvtárvezető koszorúzott a szobornál. A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösség részéről Kalmár Gábor és Komjáti Márta helyezte el a tisztelet virágait.

Patyi Lajos beszédet tart a Szent István-szobornál

Patyi Lajos beszédet tart a Szent István-szobornál

A VMSZ is emlékezett

A Vajdaság Magyar Szövetség helyi szervezete, a Csobolyó Művelődési Egyesület és a moholi plébánia szervezésében csütörtök kora délelőtt Szent István-napi ünnepséget tartottak Moholon, az államalapító király szobránál, a Szent György katolikus templom kertjében. A rendezvényen a szervezők nevében Világos Tibor, a VMSZ moholi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a Magyar Nemzeti Tanács, a közintézmények, a civil szervezetek és a pártok képviselőit. A rendezvényt az alkalmi művelődési műsor tette ünnepélyesebbé, amelyen Nagy Rózsa törökfalui énekes énekelte el a Himnuszt, majd Budai Boglárka és Boja Lúcia mondott verset. Ezután Patyi Lajos, VMSZ-es tartományi képviselő és Erdély Lenke, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója mondott ünnepi beszédet. Patyi Lajos beszédében Böjte Csaba ferences szerzetes a Szent István-terv által megfogalmazott gondolatainak egy részét tolmácsolta a magyar nemzet felemelkedése érdekében. Erdély Lenke ünnepi beszédében közölte: augusztus 20-a az államalapítás ünnepe, amely elsősorban a nemzeti egységről és a kereszténység felvételéről szól. Ezután Szent István király állam- és egyházszervező tetteit méltatta. Hangsúlyozta, napjainkban a vajdasági magyarok rendeltetése, hogy megőrizzék és továbbadják az új nemzedékeknek Szent István hagyatékát, vagyis mindazt, ami a miénk, nyelvünket, vallásunkat, hagyományainkat, történelmi múltunkat és kultúránkat.

A rendezvény végén az ünneplők megkoszorúzták az államalapító király szobrát. A helyi Novak Radonić Általános Iskola képviseletében Tényi Tóth Erika és Magó Dienes Dóra helyezte el a tisztelet virágait, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének nevében Velez Teodóra, a moholi Aranykezek kézimunka-egyesület részéről pedig Lajkó Mária. A Pro Communitas civil szervezet képviseletében Bálint Ferenc koszorúzott, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt részéről Györe Béla, a Szerb Haladó Párt nevében pedig Stanka Mihajlov és Ürményi Ferenc. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében viszont mgr. Fehér László, Világos Tibor és dr. Tóth Barna Elvira helyezett el koszorút a szobornál.