2024. április 25., csütörtök

Szenteleky Kornélra emlékeztek

Az augusztus huszadika Szivácon hagyományosan a Szenteleky Emléknap időpontja. Az eddigi évekhez hasonlóan a program idén is a helybeli Mária neve templomban kezdődött, ahol dr. Horváth Endre celebrált ünnepi szentmisét, amelyen a Szentelekyre való megemlékezés mellett sor került az új kenyér megszentelésére is. A misét a Vendel Gyöngyi vezette kúlai Szent Cecília kórus tette még ünnepélyesebbé. Ezt követően a temetőbe vonultak a résztvevők, ahol Varagić Gabriella, a Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület munkatársa és Virág Gábor, a Szenteleky Napok Tanácsának elnöke, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója megkoszorúzták a sziváci író, költő, irodalomszervező sírját.

A művelődési Házban megtartott irodalmi műsor elején Virág Gábor és Marko Čudić, a Belgrádi Egyetem Filológiai Karának docense beszéltek a kedden és szerdán megtartott Szenteleky – Leskovac Műfordítótáborról, amely Szivác két jeles szülöttének nevét viseli, és az idén szervezték meg első alkalommal a hagyományteremtés szándékával. Ezt követően Patócs László, Sági Varga Kinga és Berényi Emőke szerkesztők ismertették az újvidéki Híd folyóirat júliusi és augusztusi számát, amelyek ezúttal fiatal, elsősorban a Híd Körhöz kötődő alkotók írásaiból áll össze. A Híd már negyedik éve szentel egy dupla számot vagy két szimpla számot a fiataloknak, akik egyre jobb minőségű szövegekkel töltik meg ezeket, köszönhetően az egész éves együttműködésnek. A lapbemutató végén a jelen lévő szépírók és fordítók olvasták fel alkotásaikat: Benedek Miklós, Komáromi Dóra, Aaron Blumm és Lenkes László, aki Marko Pogačar versét ültette át magyarra.

Az emléknap végén a Szenteleky Napok Tanácsa megtartotta idei ülését. Kijelölték a Szenteleky Napok időpontját, valamint meghatározták annak programját. Az eseményre október 17-én és 18-án kerül sor. Berényi Emőke személyében kinevezték a tanács új elnökét, valamint új tagságát, ezenkívül a Szenteleky Kornél irodalmi és a Bazsalikom műfordítói díjak bírálóbizottságát.