2024. április 25., csütörtök

A Teslán keresztül

Már most halva született ötletnek tartják a Balkánon áthaladó földgázvezeték újabb tervét

Szerbia, Magyarország, Macedónia és Görögország külügyminiszterei ősszel egy Törökországtól Ausztriáig haladó gázvezeték megépítéséről szóló szándéknyilatkozatot terveznek aláírni – hozta nyilvánosságra a moszkvai Vedomosti üzleti napilap. A siófoki székhelyű FGSZ Zrt. földgázszállító vállalatból kiszivárgott információk szerint szeptemberben várható a Tesla elnevezésű gázvezeték technikai és pénzügyi dokumentációjának előkészítéséről szóló döntés. Az információkat a magyar Külügyminisztérium munkatársa is megerősítette, aki megemlítette, hogy az erre a célra létrehozott munkacsoport az idén június 25-én ült össze először. A gázvezeték tervét már átadták vizsgálatra az Európai földgázszállító hálózatnak.

Az elképzelések szerint a megépítésről szóló határozat megszületését jövőre, a munkálatok kezdetét pedig 2017. elejére időzítenék. Az 5 milliárd euró értékű Tesla gázvezeték kb. 1400 kilométer hosszú lenne, és 2019-ben adnák át. A kiszemelt évszámot nem véletlenszerűen választották ki, ugyanis az említett évben jár le az Ukrajnán keresztülhaladó földgázról szóló szerződés, és Oroszország már bejelentette, hogy nem szándékozza meghosszabítani. A tervezett gázvezeték évente 27 milliárd köbméter földgázt szállítana, ez a mennyiség kétszer kevesebb, mint amennyi a Déli Áramlaton haladt volna keresztül. Az Európai Bizottság rendeletei megakasztották a Déli Áramlat építését, s a végén az érdekelt felek hátráltak a Fekete-tenger alatt húzódó gázvezeték projektumból. Az elemzések azt mutatják, hogy az európai piacra szánt orosz gáz egy része Törökországba érkezne, egy részét pedig a Keleti Körív gázvezeték kapná, amely a törököktől Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül Szlovákiáig haladna. Ebben az esetben Ukrajna tranzitszerepe megszűnne, és a fennmaradt gázt a Tesla vezeték kapná, így az ukránok kénytelenek lennének jóval drágábban vásárolni a földgázt a magyaroktól.

A Tesla vezetéknek meg kell felelni az európai uniós követelményeknek, hogy EU-s alapokból lehessen finanszírozni. Ha az EU nem fogadja el és nem támogatja anyagilag, akkor nem tudják megépíteni. Szakértők szerint Brüsszel nem fogja támogatni a Tesla vezetéket. Az ok egyszerű: a szlovákiai Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke abban érdekelt, hogy országa továbbra is Ukrajnán keresztül kapja a gázt. Ha az oroszok 2019-ben valóban leállítanák a gázszállítást Ukrajnán keresztül, akkor Šefčovič a Tesla vezetékkel szemben a Keleti Körívet részesítené előnyben – vélik a szakértők.
Az elképzelések szerint a Tesla vezetéken keresztül nemcsak orosz, hanem azerbajdzsáni földgáz is érkezne. Az azerbajdzsáni termelés azonban nem haladja meg az évi 10 milliárd köbmétert, ezért az idén még orosz behozatalra is szorultak. Mindemellett az azeriek már megállapodtak az olaszokkal, hogy a jövőben feltárt gázlelőhelyek tartalmát nekik szállítják le. A jelentős gáztartalékokkal rendelkező Irán és Türkmenisztán még mindig messze van ahhoz, hogy Európába irányuló gázszállítási tervek szülessenek.