2024. április 23., kedd

Amikor majd becsöngetnek (1.)

Sárosi Gabriella: Az előző évhez képest 83 tanulóval van kevesebb, a külföldre költöző szülők ennyit írattak ki az iskolából

A nyár vége felé már körvonalazódik az óvodákban és az iskolákban az ősztől induló csoportok és osztályok létszáma. Minisorozatunkban felkerestük az illetékeseket a Tisza mentén, hogy osszák meg velünk az adataikat, és esetleg a véleményüket is a létszámcsökkenés kapcsán. Elsőként Zentával kezdjük.

Kopasz Ildikó

Kopasz Ildikó, a zentai Hófehérke óvoda igazgatója elárulta, hogy 600–620 kisgyerek iratkozott be idén az óvodába (20 szülő még nem biztos benne), ebből 513 a magyar. Tavaly összesen 680-an voltak szeptemberben (a nemzetiségi megoszlás nagyjából ugyanaz). Az 513-ban benne vannak a bölcsődések is, és ezek közül még nem minden szülő döntötte el, magyar csoportba íratja-e a gyerekét. Tavaly 36 csoport indult, idén 32 vagy 33 fog. Összehasonlításképp: 1985-ben 1000–1100 gyerek iratkozott be. Az arány nagyjából akkor is ugyanez volt (tehát nem egyedül a magyar fogy Zentán). Az adatok még nem hitelesek, mert elterjedt a tévhit a szülők között, hogy ha júniusban íratják be a gyereküket, akkor a nyár alatt is kell érte fizetni a megszokott összeg felét. Ez nem így van, a frissen beiratkozottak ősztől fizetnek. Számítani lehet rá tehát, hogy szeptemberig még fognak jelentkezni. Majdnem minden óvodában van még hely, de biztosan el tudnak helyezni minden gyereket, ha nem is a legközelebbi épületben, akkor az ezt követő legközelebbiben.

Sárosi Gabriella

Sárosi Gabriella, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatója közölte velünk, hogy lassan lezárul a beiratkozás az iskolában is. Bíznak benne, hogy lesznek annyian, ahány diák elballagott az idén (200 körül). Annyi gyermek jelentkezett, hogy a tervezett tagozatokat meg tudják indítani mindegyik épületben. Tornyoson 12 elsős iratkozott be, Felsőhegyen 14, Keviben 8, Bogarason 2, Zentán a Thurzó Lajosban 66, ebből négyen a sajátos nevelési igényű gyermekek tagozatán kezdenek, a November 11.-ben 31 a magyar tagozaton, 35 a szerben (itt tehát két szerb tagozat indul az idén), az Emlékiskolában pedig 29 a magyaron (plusz három diák, akiknek az inklúziós programban kell megszervezni az oktatást), 13 a szerben. Az előző évhez képest 83 tanulóval lett kevesebb (elsőtől nyolcadik osztályig), a külföldre költöző szülők ennyit vittek el. Az előző iskolaévben 50 tanulóval lett kevesebb, azóta tehát majdnem megduplázódott a kiíratott tanulók létszáma. Az idei adat még nem pontos, csak szeptemberben lesz végleges eredmény, mert a szülők sokszor elfelejtik jelenteni, hogy költöznek, és viszik a gyerekeket. Felnőttoktatást is indítanak, 15-15 személy szükséges, hogy elindítsák az 5-6., illetve 7-8. osztályt, most kezdődik az úgynevezett toborzókörút.

Abban mindkét igazgató egyetértett, hogy a létszámcsökkenés oka elsősorban a szülők külföldre való migrációja, Kopasz még hozzátette, hogy talán a gyerekvállalási kedv is csökken, valamint hogy a sorozatos felmondásoknál mindig a fiatalokkal kezdik az állami szférában, ők pedig bizonyára el fognak menni, s a gyerekeiket magukkal viszik. Az ő tapasztalata azt mutatja, hogy Zentán kívül már csupán Ada és Kanizsa számítható tömbnek (Topolyán pl. már az 50-50% a jellemző a magyar és szerb ajkú óvodások körében). Azt is mindketten hangsúlyozták, hogy a vegyes házasságok esetében gyakrabban íratják szerb osztályba a gyereket a szülők, de azért mindig komolyan megfontolják ezt a lépést, a döntésben természetesen a szakember is mindig tanácsot ad. Előfordul olyan is, hogy tiszta magyar szülők is szerb osztályba íratják a gyereküket.