2024. március 29., péntek

Épül a tejcsarnok a Zöldike piacon

Néhány éven belül teljesen felújíthatják a város központjában lévő tejpiacot

Megkezdődött a tejcsarnok kiépítése a Harcosok sorakozója lakótelepi Zöldike piacon. A tejcsarnok biztosítja azokat a feltételeket az árusok számára, amelyek szavatolják az áru minőségét, a húsét, tejtermékekét, tésztákét, kalácsokét. Állandó hőmérséklet van benn, külön öltözővel, mosdóval rendelkezik, ahol az árusok fel tudnak készülni az eladásra. Ezenkívül van tárolási lehetőség az el nem adott étel számára.

A tervek szerint szeptember végére készül el a tejcsarnok (Fotó: Molnár Edvárd)

A tervek szerint szeptember végére készül el a tejcsarnok (Fotó: Molnár Edvárd)

– Az idei évi programban előirányoztuk a Zöldike piacon a tejcsarnok kiépítését. Júliusban kiírtuk a közbeszerzést, s ez a folyamat már be is fejeződött, a szerződést megkötöttük a legkedvezőbb árat kínáló kivitelezővel, a szabadkai Metal Kft.-vel, a kft. 3 650 000 dinárért elvégzi a munkát. Ezzel egyidejűleg azonban kiírtuk a közbeszerzést a hűtők beszerzésére is, itt a legjobb ajánlatot a rumai Frigo Žika adta, 12 hűtőbunker és 12 pénztárpult biztosítását garantálta 1 850 000 dinárért. Tehát a beruházásunk összértéke 5,5 millió dinár, arra pedig nagyon büszke vagyok, hogy mindezt önerőből sikerült biztosítanunk. Hiszen mi egy mikro közvállalat vagyunk, mindössze 26 alkalmazottal, de nagy takarékoskodás árán sikerül ezt a beruházást saját eszközből megvalósítanunk. Augusztus 14-én megkezdődött a kiépítés, 45 munkanap áll a kivitelezők rendelkezésére, és bízom abban, hogy semmilyen előre nem látott munka nem jön közbe, és szeptember végére elkészül a tejcsarnok – magyarázta lapunknak Ilinka Vukoja, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat igazgatónője.

Kiemelte, hogy minden kisebb város piaca rendelkezik már ilyen tejcsarnokokkal, hiszen a könnyen romlandó ételeknek ideális feltételeket kell biztosítani, hogy a minőségük garantálható legyen. Ennek a csarnoknak köszönhetően folyamatosan tarthatják a megfelelő hőmérsékletet, nemcsak a hűtővitrinekben, hanem magában a csarnokban is, ezenkívül lesznek mosókádak, átöltözési lehetőség, mosdó is. A csarnok teljes egészében csempével borított, amelyet könnyen lehet fertőtleníteni és tisztán tartani.

– Természetesen szükség lenne ehhez hasonló tejcsarnokok kiépítéséra a többi piacunkon is, és a terv az volt, hogy elsőként a tejpiac kerüljön sorra egy ilyen csarnok kiépítése esetében. Ezt azonban nem teszik lehetővé a jelenlegi rendezési viszonyok. A legnagyobb piacunkról van szó, de a piac státusza nem rendezett, és a teljes reguláció nélkül nem tudunk építési engedélyt sem kapni. Ennek a rendezése a város együttműködésével jelenleg is zajlik, de ez egy nagyon hosszadalmas folyamat. Viszont amennyiben ez megoldódik, akkor mindenképpen sor kerül erre a beruházásra, amely sokkal több pénzt igényel, mint a jelenlegi. A tejpiacot teljes egészében fel kellene újítani, esztétikailag is javítani kellene a kinézetén, hogy egy szép piacot alakíthassunk ki. Zajlanak a tárgyalások, és az előcsatlakozási folyamat során úgy tűnik, hogy lesz lehetőség jelentős támogatás megszerzésére ennek a piacnak a rendezésére és egyben a tejcsarnok kiépítésére is. Amennyiben minden a terv szerint halad, akkor éveken belül egy reprezentatív, modern piaccá tudjuk alakítani a tejpiacot is – mondta Ilinka Vukoja.