2024. április 18., csütörtök

Lovas színházi attrakció Mórahalmon

Augusztus 20-án és 21-én a Honfogalás, 22-én pedig a Mátyás, az igazságos rockmusicalt mutatják be a Patkó Lovasszínház lovardájában

Évente állítólag mintegy félmillió vendég érkezik a Szeged közeli fürdővároskába, Mórahalomra, közöttük igen sok vajdasági. A vendégeket bizonyosan elsősorban a gyógyulás, a felüdülés reménye vonzza az alig 6000 lelket számláló helységbe, ám a népszerűséghez az is hozzájárul kétséget kizáróan, hogy a városkában folyamatos a fejlesztés. Nem titkoltan vendégcsalogató szándékkal a településen nyaranta egymást érik a kulturális, hagyományőrző és egyéb rendezvények, ami az augusztus 20-ai ünnepi és hosszú hétvégén teljesedik ki.

A sorozat tegnap, augusztus 19-én megkezdődött, amikor Szent István Kenyere címmel megszervezték a térségben élő keresztények találkozását szolgáló homokháti búcsúünnepet. A mórahalmi templom melletti téren a szabadtéri szentmisét Böjte Csaba, ferences szerzetes atya mutatta be dr. Kiss-Rigó László megyéspüspökkel és a környék papjaival.

A mórahalmi nyári eseményekre a koronát a nemzetközi néptánc fesztivál, fúvószenekari találkozó, rétes- és bivaly fesztivál, könnyűzenei koncertek és gyermekprogramok után az augusztus 20-ától 22-ig, három estén át tartó színházi attrakcó teszi fel. Idén először szerveznek lovasszínházi esteket, az érdeklődés mégis óriási. Augusztus 20-án és 21-én a Nemzeti Lovasszínház és a kisváros által létrehozott Patkó Lovasszínház művészei Szűts István–Koltay Gergely: Honfoglalás című rockoperáját adják elő, főbb szerepben: Pintér Tibor, Buch Tibor, Tóth Attila, Rosta Claudia, Halasi Bianka, Janza Kata, Papadimitriu Athina, Lőrincz Andrea, Dancs János, Bencze Sándor, Békefi Viktória, Mohácsi Márk, valamint augusztus 22-én Szűts István–Pintér Tibor: Mátyás, az igazságos című produkcióját mutatják be a közönségnek, a szereplőgárda részben ismétlődik, a már említetteken kívül: Makrai Pál, Kaszás Géza, Várfi Sándor, Bakos Attila, Biró Bálint lépnek fel, valamint a Szigetszentmiklósi Sziget Színház tánckara és musical stúdiójának növendékei.

A mórahalmi önkormányzat hagyományt szeretne teremteni a lovas előadásokkal, ezért hozta létre a Patkó Lovas Színházat. A két előadás helyszíne a Patkó Színház három éve készült fedett lovardája.