2024. április 25., csütörtök

Múltidéző alkotmánysértés?

Megosztotta a horvát közvéleményt a cirill betűs táblák betiltása Vukovaron – A horvát külügyminisztérium türelemre intette Szerbiát a tiltakozó jegyzék átadására reagálva – Milorad Pupovac:

Nem csillapodnak a kedélyek három nappal a vukovari városi képviselő-testület azon döntését követően, mellyel megtiltották a cirill betűs feliratokat is tartalmazó kétnyelvű táblák használatát az önkormányzati intézmények falain, a tereken és utcákban. A cirill betűs feliratokat a város statútumának módosítása révén szüntették be. A horvátországi szerbek, de a szerbiai intézmények képviselői is hevesen tiltakoztak a döntés miatt, s alkotmányellenesnek, a kisebbségek jogait sárba tipró megoldásnak titulálták azt. Szerbia a határozat miatt tiltakozó jegyzéket adott át Horvátországnak, melyben egyebek között az állt: „A vukovári városvezetőség megváltoztatta a város statútumát, s ezzel ellehetetlenítette a kétnyelvű táblák használatát. Úgy határozott, hogy csak külön kérésre lehet cirill betűs táblákat kitenni. A szerb külügyminisztérium a leghatározottabban tiltakozik Horvátországnál az eset miatt. A Szerb Köztársaság figyelmezteti Horvátországot arra, hogy tiszteletben kell tartania nemzetközi kötelezettségeit, ezért a horvát kormány azonnali intézkedését követeljük.” A szerbiai levél élesen fogalmazva hozzáteszi, hogy a fasizmus legyőzésének hetvenedik évfordulóján, melyet az egész világ ünnepel, Vukovar legmagasabb tisztségviselői arról váltak híressé, hogy usztasa dalokat énekelnek, melyek a fasiszta Független Horvát Állam (NDH) idejéből származnak.

A horvát külügyi és európai ügyekkel foglalkozó tárca időközben azt tudatta a nyilvánossággal, hogy nem fog reagálni a Szerbia tiltakozására. Ez egy olyan probléma, amelyet Horvátországnak kell megoldania saját intézményeinek igénybevételével, állapította meg a Vesna Pusić minisztériuma által kiadott rövid közlemény, melyben azért Szerbia számára is megfogalmaztak egy rövid üzenetet: „Mellesleg, értékelnénk, ha a szomszédunk megvárná, amíg rendezzük a gondokat, ahogyan azt az eddigiekben is mindig tettük az intézményrendszer által, s nem használna ki minden létező alkalmat arra, hogy még inkább kiélezze a helyzetet. Úgy véljük, hogy a politikusok feladata az, hogy minden kijelentésükkel a feszültség csökkentését és ne annak növelését segítsék.”

EGY FÉLBESZAKADT INTERJÚ

A kialakult helyzet kapcsán a horvát Nova TV híradójába meghívta Milorad Pupovacot, a horvátországi Szerb Nemzeti Tanács elnökét, az interjút azonban az egyik műsorvezető hirtelen félbeszakította, amikor Pupovac hasonlatként Jasenovacról és más második világháborús usztasa fogolytáborokról kezdett beszélni. A pár perc alatt kudarcba fulladt interjú elején a nemzeti tanács elnöke arról beszélt, hogy a vukovari kétnyelvűség problémája nemcsak erre a városra, hanem Horvátország egészére, az ott élő szerbség egészére is vonatkozik. Kifejtette, hogy a kisebbségi jogokat szabályozó alkotmányrendelkezésekkel sem áll összhangban a döntés, de ellentmond az európai uniós csatlakozással vállalt kötelezettségeknek és más nemzetközi intézményekkel kötött megállapodásoknak is. A megoldást Pupovac abban látja, hogy egy asztalhoz ülnek a szerbek és az illetékes állami szervek képviselői, s megkísérlik megteremteni a kétnyelvűség bevezetésének megfelelő kereteit Vukovaron. Az eddigiekben erre nem került sor, állapította meg, egyoldalú lépéseket láthattunk a horvát állam részéről, s végül a statútum módosításával voltaképpen hivatalossá tették a cirill betűs feliratok ellen indított, elmúlt két évet meghatározó szélsőséges kampányt. Kitért arra is, hogy a szerb közösség az eddigiekben is megkísérelte rendezni a problémáit a horvát szervekkel együttműködve, s most is készek az illetékes minisztériumhoz vagy az alkotmánybírósághoz fordulni. Az újságírónak arra a kérdésére válaszolva, hogy érti-e a vukovari probléma horvát szemszögét figyelembe véve az ottani tragédiát, Pupovac visszakérdezett: mi lett volna, ha 1946 és 1948 között Jasenovacon, Novskán vagy Jadovnón akarták volna megszüntetni a latin írásmódot. Hozzátette, hogy a mai vukovari helyzet húsz évvel a háború után a háborús hangulat felújítását eredményezheti, mert valakik azt gondolják, nem kellene ott annyi szerbnek lennie, mint amennyi van. Az újságírónő ezt a kijelentést követően azt mondta, hogy ma 2015-öt írunk, s megköszönte a vendégnek a műsorban való részvételt.

BIZARR ALKOTMÁNYSZEGÉS

Horvátországnak, jogállamként, másként kellene ma kinéznie, mint amilyen képet látunk – fogalmazott a nap folyamán Aleksandar Tolnauer, a horvátországi kisebbségügyi tanács elnöke, aki véleményének adott hangot, hogy a cirill betűs feliratok kitiltása Vukovaron ellentétben áll az ország alaptörvényével és jogszabályaival. Vukovar városi tanácsa, mint mondta, nem vette figyelembe a közigazgatási miniszter azon utasításait, melyek a kisebbségi nyelv- és íráshasználat alkalmazására vonatkoznak. Kijelentette, hogy nem feledkezett meg Vukovar történelméről, az általa irányított tanács sem autista, hogy ne értse a múltban történt dolgokat, itt azonban most „alapvető kérdésekről” van szó. Egyetlen olyan körülmény sem létezik, amely lehetővé tenné az alkotmánynak vagy a törvényeknek a részleges alkalmazását – tette hozzá Tolnauer. Egyenesen bizarrnak nevezte azt az új rendelkezést, melynek értelmében annak, aki cirill betűs dokumentumot szeretne igényelni először latin betűs igénylést kell átadnia, és külön illetéket kell fizetnie. Mint mondta, e tanács meg fogja várni a Szerb Nemzeti Tanács reakcióját, és ezt követően dönt arról, hogy szükséges lesz-e Európához fordulni.

Mint ismeretes, a horvát kormány két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a szerb kisebbség használhatja a cirill betűs táblákat a közterületeken, a különféle intézményeken, feltéve, ha az adott településen lakosságuk aránya meghaladja a harminc százalékot. A 21 ezres nagyságú Vukovarban megteremtődtek ennek feltételei, hiszen körülbelül 8 ezer szerb él itt. A táblák elhelyezése viszont kiváltotta a helyi horvát nacionalisták haragját, akik azóta folyamatosan tüntetéseket szerveztek a táblák használata ellen, incidensek is történtek. A város képviselő-testülete hétfőn végül betiltotta e táblák kihelyezését.