2024. április 25., csütörtök

„Jövőt tudunk építeni”

A magyar kormány földművelésügyi minisztere dr. Fazekas Sándor, államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke részére miniszteri elismerő oklevelet adományozott a hungarikum gyűjtése terén elért eredményeiért. Az oklevél átvételét követően lapunknak adott nyilatkozatában Hajnal elmondta, úgy érzi, ez a díj a vajdasági magyar közösségnek szól, hiszen a nemzeti értéktárba a legtöbbet ez a közösség gyűjtötte egybe. Ez azt jelenti, tette hozzá, hogy ez a közösség úgy tud a hagyományaira visszatekinteni, értékeit úgy tudja megőrizni, hogy azok egyszerre a mindennapi élet részévé is váljanak. Beszélhetünk akár egy ételkülönlegességről, szellemi vagy épített örökségről, egy tájegység növény- és állatvilágáról, melyet megbecsülünk és megőrzünk – fejtette ki.

– A díjazottak között az egyedüli külhoni díjat éppen a vajdasági magyarság kapta, ami szintén arról árulkodik, hogy a legalaposabb, legsikeresebb gyűjtőmunkát mi végeztük el. Ennek a munkának a folytatása arról fog szólni a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet koordinálásában, hogy a legkisebb közösségek értékeit is felfedezzük, megbecsüljük és megmutassuk másoknak. A gyűjtés az alapoktól indul, a legjelentősebbek kerülnek be a nemzeti értéktárba, hogy azokból aztán hungarikumok váljanak – mondta el Hajnal Jenő.

Ezeket a lépcsőket csakúgy lehetett sikerrel venni, hogy az elmúlt időszakban sokat tettek az ügy érdekében a néprajzosaink, egyetemi tanáraink, mindazok, akik e közösség elkötelezett tagjainak, kiemelkedő személyiségeinek számítanak, tette hozzá.

– Most, amikor éppen a felsőoktatási konzultatív testületekben folytatjuk az egyeztetéseket, állami egyetemeinken tanító tanárainkkal találkozunk, a közoktatásban részt vevő mintegy háromszáz pedagógus tapasztalatait hallgatjuk meg, szintén arról bizonyosodhatunk meg, hogy egy életerős, hihetetlen tudás birtokában lévő közösség tagjai vagyunk, melynek hite is van, és ezzel a hittel jövőt is tudunk építeni – hangsúlyozta Hajnal Jenő.