2024. március 28., csütörtök
ZOMBOR

Hatvankilenc fölösleges tanár

Az oktatási minisztérium közzétette az általános és középiskolákban fölöslegessé vált pedagógusok ideiglenes, folyamatosan bővülő listáját. A tegnapi állás szerint általános iskolákban összesen 2247, a középiskolákban 1915 tanár maradt részben vagy teljesen óra nélkül, így nincs szükség további munkájukra. A közzétett minisztériumi listákon nem név szerint szerepelnek az oktatók, kilétüket egy számsor rejti. Az illetékesek magyarázata szerint nem elbocsátás vár rájuk, hanem a készülő listák alapján kerülhetnek át más oktatási intézménybe, ahol hiány mutatkozik, és megkaphatják a kötelező óraszámot, vagy annak bár egy részét. Viszont fölmondások is várhatók, ez kétségtelen.

Zomborban eddig 69 személy minősült munkaerő-feleslegnek az oktatásban: 24-en az általános, 42-en a középiskolákban, egy tanár a zeneiskolában, és ketten a kisegítő személyzetből.

Az elemi iskolák között legtöbben, nyolcan az őrszállási Ivan Goran Kovačić iskolában kaphatnak áthelyezést vagy fölmondást, heten az Ivo Lola Ribarban, négyen a doroszlói Petőfi Sándorban, ketten-ketten a Testvériség-Egységben és a csonoplyai Miroslav Antićban, egy személy pedig a monostorszegi Október 22-ben.

A munkaerő-felesleg tekintetében a középiskolák között a dr. Ripp Rózsa egészségügyi szakközépiskola vezet a városban 14 fővel, a közgazdaságiból 10 tanárnak kell távoznia, a Szent Szávából nyolcnak. A műszakiban négy tanár munkájára nem tartanak igényt, a gimnáziumban kettő a létszámfölösleg. A minisztérium listáján szerepel még a Petar Konjević középfokú zeneiskola egyik tanára. A segédszemélyzet közül egy-egy személyt találtak fölöslegesnek a Testvériség-Egység és a Felnőttképző általános iskolában.

SZABADKÁN MINTEGY 30-AN SZEREPELNEK A LISTÁN

A szabadkai általános iskolák és középiskolák igazgatói által az oktatási minisztériumhoz eljuttatott adatok szerint Szabadkán 30 oktatásügyi dolgozó minősül munkaerő-feleslegnek: a Jovan Mikić, a Miloš Crnjanski és a Jovan Jovanović Zmaj iskolában 6-6 személy került rá a listára, a Szent Száva iskolában 3-an, a Sonja Marinković és a Matko Vuković iskolában 2-2 fő, a Đuro Salajban és a Majsai úti iskolában 1-1 oktatásügyi dolgozó, a középiskolák közül pedig a Politechnikai iskolában 3, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban 1 dolgozó szerepel a listán. A kisegítő személyzet listáján 1 szabadkai található.