2023. szeptember 30., szombat

Krizsán Szilvia

Rangos díjak, elismerések egész sorát hozta Krizsán Szilvia színésznőnek Gertrudis szerepének megformálása az Újvidéki Színház – Urbán András által rendezett – Bánk bán című előadásában. A Vajdasági Hivatásos Színházak 65. Fesztiválján és a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb női főszereplőnek járó díjat érdemelte ki, a Čortanovcin megrendezett Novi Tvrđava Teatar fesztiválon ő vehette át a legjobb színésznőt megillető díjat, a magyarországi Színházi Kritikusok Céhe pedig jelölte a Színikritikusok Díjára a női főszereplő kategóriában.

Krizsán Szilvia 1976. június 1-jén született Verbászon. Az általános iskola 8 évét 7 év alatt fejezte be szülővárosában, majd a szenttamási gimnázium általános szakirányán érettségizett. Középiskolásként a KMV-n plakáttervéért első díjat, versírás kategóriában második díjat kapott. A fizika és a matematika is érdekelte, úgyhogy mérnöknek készült, fel is vették gépészmérnöki szakra, de az egyetemi tanulmányok helyett inkább ügyviteli titkárnőként dolgozott egy évet egy külföldi cég jugoszláviai kirendeltségében.

1995-ben felvételt nyert az Újvidéki Művészeti Akadémia színművészeti szakára. Másodéves volt, amikor az Újvidéki Színházban a Karnyónéban a tündérek királynője, a Napsugárfiúkban pedig az egészségügyi nővér szerepét osztják rá. Harmadévesen állandó munkaviszonyba került az Újvidéki Színházban. Első főszerepét/címszerepét negyedéves korában a magyarországi Joakim Vujić Szerb Színházban kapta Strindberg Júlia kisasszonyában. A Művészeti Akadémián diplomaelőadása Végel László Médeia tükre című produkció volt, amelyet az Újvidéki Színház repertoárjába iktatott. Néhány hónap múlva következett Az én Karádym című zenés előadás, abban az évadban 25 alkalommal személyesítette meg Karády Katalint a színpadon, és még évekig játszotta ezt a produkciót. Ebből az időszakból Krizsán Szilvia egyik legfontosabb szerepének Lorca Vérnászában az Anya figurájának megformálását tekinti. Az újvidéki színházbeli szerepei mellett 2005-ben az Urbán András Társulatban a Csáth Géza írásai alapján készült 0.1 mg című előadásban is játszott. Színházi szerepei mellett újra a versmondás felé fordult, 2006-ban a magyarországi Versünnepen a hivatásos színészek, előadóművészek kategóriájában különdíjas lett, és Krizsán Szilvia elmondása szerint ennek a szavalóversenynek köszönhet ugyanebben az évben egy számára nagyon fontos szerepet: Anca Bradu látta a döntőben, ezért rá osztotta Kátya Jezova szerepét Matei Vişniec A kommunizmus története…című drámájában, amelyet a romániai rendezőnő az Újvidéki Színházban rendezett meg. E szerepéért Krizsán Szilviát a Vajdasági Hivatásos Színházak Találkozóján a zsűri színészi díjban részesítette.

Rendezőként is bemutatkozott: ő állította színpadra az Újvidéki Színház 2008 szilveszter estéjén bemutatott Veri-e uraságod a feleségét? című kabaréját, 2010-ben pedig Szerbhorváth György De ki viszi haza a biciklit? című monodrámáját rendezte és játszotta.

Az Urbán András rendezésében készült, 2012-ben bemutatott Marat the Sade előadás kikiáltójának szerepéért Krizsán Szilvia Sterija-díjat kapott és a Večernje Novosti kritikusainak különdíját is neki ítélték oda. Ezt az utóbbi években is több kiváló szerepmegformálás követte, például a West Side Storyban a hajléktalant a művésznő élete egyik legjobb alakításaként élte meg, Hauptmann: A patkányok Johnnéját szintén fontos szerepei között tartja számon. Játszott többek között az Újvidéki Színház és a Szerb Nemzeti Színház Hegedűs a háztetőn című produkciójában.

Tévéfilmekben is szerepelt, például a Kossuthkifli című magyar tévésorozatban, valamint a Vajdasági Televízió és a Panika film koprodukciójában készült Ünnepi Trilógiában Varga Katicaként láttuk, e tévésorozat 24 résszel bővül, egész nyáron zajlik a forgatás, Harapd meg a nyelved (Pomeri se s mesta) címmel láthatjuk majd.

A fent említett díjak mellett nem egy alkalommal választották az évad színésznőjének, színészi alakítását díjazták a Drámaíróversenyen.

Krizsán Szilvia férjezett, két gyermek édesanyja.