2024. április 20., szombat

A községi tanács törvényesen járt el

Az adai polgármester szerint a VMSZ helyi politikusai valótlanságokat állítanak a községi adók megállapításáról
Bilicki Zoltán adai polgármester

Bilicki Zoltán adai polgármester

Bilicki Zoltán adai polgármester ugyancsak sajtótájékoztatón reagált a VMSZ Ada községi szervezetének a múlt heti sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentésekre. Többek között arra, hogy a községi tanács illetéktelen a helyi adók megállapításában. Bilicki elmondta, hogy a községi tanács törvényesen járt el a kérdéses helyi adófajta megállapításánál, ezt alátámasztja a közigazgatási és helyi önkormányzati, valamint a pénzügyminisztérium válasza is. A polgármester szerint a sajtótájékoztatón a VMSZ vezetői vagy valótlanságot állítottak, és ezzel szerették volna félrevezetni a polgárokat, vagy egyszerűen nem értették meg az ügyre vonatkozó minisztériumi és önkormányzati dokumentumokat és magyarázatokat.

– A községi tanács megállapította a négyzetméterenkénti ingatlanárat a vagyonadó kiszabásához. A VMSZ helyi vezetői szerint Ada községben ezeknek az átlagáraknak a meghatározása törvénytelenül történt meg, mert szerintük erről egyedül a képviselő-testület dönthetett volna. Ezt a döntést a községi tanács hozta meg, ezért a VMSZ helyi vezetői feljelentették az önkormányzatot – mint már nagyon sokszor az elmúlt két-három év során –, mégpedig a közigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumnál, az pedig továbbította a feljelentést a pénzügyminisztériumhoz. Nem igaz, amit Világos Tibor állít, hogy Ada községben törvénytelenség történt – magyarázta Bilicki, hangsúlyozva: – A közigazgatási és a helyi önkormányzati minisztériumtól, illetve a pénzügyminisztériumtól kapott levélből tisztán kitűnik, hogy melyek azok az adófajták, amelyeket községi szinten határozunk meg és vetünk ki a lakosokra, illetve a meghozataluk kizárólag a községi képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az ügyben szereplő és a feljelentés tárgyát képező adófajta nem tartozik ezek közé. A képviselő-testület tehát nem kizárólagos szerv ennek az adófajtának a megállapítására, hanem ezt megteheti másik illetékes szerv is, például a községi tanács, amelyet a község statútuma megnevez ennek az adófajtának a kiszabására.

A polgármester elmondta, hogy akinek panasza van az adó- vagy az illetékvégzésekre, illetve a díjszabásra vonatkozóan, az nyugodtan fordulhat hozzá vagy a községi közigazgatás adóhivatalához. A VMSZ által közzétett panaszűrlapokkal kapcsolatosan pedig közölte:

– A polgárok az említett minisztériumi válaszok alapján biztosak lehetnek abban, hogy nem történt törvénytelenség, ez az űrlap tehát teljesen felesleges. Szerintem ez csak a polgárok adatainak a begyűjtésére szolgál, ez pedig már a törvénytelenség határát súrolja. Valószínű, hogy az elkövetkezendő választáson a VMSZ ezekkel a személyes adatokkal kíván majd visszaélni. Ezért felhívok minden polgár, hogy ezt a panaszűrlapot ne írják alá, mert az egésznek semmi értelme. A VMSZ helyi szervezete  értelmetlen kampányt folytat, és nem hajlandók megérteni még a minisztériumoktól kapott válaszokat sem. Ez nem korrekt hozzáállás. Inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy a község polgárai számára valami jót tegyenek, beruházást vagy beruházásokat próbáljanak ide hozni. A VMSZ tartományi titkárral, illetve köztársasági államtitkárokkal rendelkezik, akik az elmúlt időszakban csakis úgy látogatták meg községünket, beleértve az MNT elnökét is, hogy az önkormányzat épületét messziről elkerülték, és engem sem hívtak meg azokra a megbeszélésekre, amelyek a helyi oktatással voltak kapcsolatosak. Ez szégyenteljes hozzáállás. Bármely pártból való miniszter, államtitkár, tartományi titkár jött el ebbe a községbe, beleértve a kormány elnökét is, minden eseményre meghívtak engem is. Amit a VMSZ művel Adán, azt én teljes mértékben elítélem – nyilatkozta a polgármester