2024. április 23., kedd
LABDARÚGÁS

Jól jöhet a kijózanító újvidéki pofon a boriszovi túrán

Nagy fába vágja ma este fejszéjét a szerb bajnoki címvédő, a belgrádi Partizan gárdája, hiszen a Bajnokok Ligája-selejtezők rájátszásának első meccsén az utóbbi évek BL- és Európa-liga-csoportköreiben rendszeresen szereplő fehérorosz BATE Boriszov vendégeként igyekszik kedvező eredményt elérni a jövő szerdai visszavágóra. Habár a playoffkör sorsolása során a fekete-fehérek elkerülték a Baselt, a Dinamo Zagrebet, a Celticet és az APOEL-t, tehát a legverhetőbbnek tűnő ellenfelet kapták, korántsem mondható előre lefutottnak a történet – annak ellenére sem, hogy egybehangzó szakértői vélemények szerint a BATE csak gyöngült az utóbbi két idény során. A BATE UEFA-koefficiense 35,150 pont, a Partizané csak 14,775, a fehérorosz csapat 63. az európai szövetség rangsorában, a belgrádi együttes a 127. helyen áll. Az utóbbi éveket tekintetbe véve végképp hiba lenne naiv kiscsapatnak tartani a Partizan riválisát, hiszen a legutóbbi hat év során négyszer (2008, 2011, 2012, 2014) a BL csoportkörében játszott, kétszer az Európa-liga legjobb 32 csapata közé is eljutott, ráadásul mindeközben jelentős skalpokat is begyűjtött. 2008-ban az Anderlechtet, 2009-ben az Evertont, 2010-ben az AZ Alkmaart, 2012-ben a Lille-t és a Bayern Münchent, 2014-ben az Athletic Bilbaót győzte le, de értékes döntetleneket is játszott, kétszer a Juventus és a PSG, egyszer-egyszer a Fenerbahçe és a Milan ellen.

Az előző körben a magyar bajnok Videotont 2:1-es összesítéssel búcsúztató BATE-t tartja a párharc esélyesének a Steaua ellen 4:2-re megnyert visszavágó első gólját szerző Stefan Babović is, de úgy véli, a Partizan a románokkal szemben is esélytelenebbnek számított, mégis továbbjutott, ahogy erre törekszik ezúttal is: „A BATE többször játszott a BL-csoportkörében, mint mi, az utóbbi négy idényből háromszor is! De favorit volt a Steaua is, és jól tudja mindenki, hogy járt. A Partizan mindig a győzelemre játszik.” A Partizan szempontjából kijózanító pofonként érkezett a hétközi fordulóban, Újvidéken elszenvedett 3:2-es vereség, hiszen a Steaua elleni diadalittas továbbjutást követően visszarántotta a csapatot a realitások talajára. „A Vojvodina elleni meccs jó figyelmeztetés volt, tudjuk, mit kell tennünk, mert ez a versenysorozat rendkívül fontos a számunkra. Másrészt az Európa-liga-csoportkör már biztos” – fogalmazott Babović.

Ma a boriszovin kívül még négy párharc első meccsére kerül sor, pályára lép a rájátszás legnevesebb csapata, a Manchester United is, amely toronymagas favorit a belgiumi Club Brugge ellen. Az angol klub legutóbb 2005-ben szerepelt a playoffkörben, akkor 6:0-s összesítéssel a Debrecent búcsúztatta. Érdekesnek ígérkezik az olasz Lazio és a német Bayer Leverkusen ütközete is, de ma játsszák a Sporting–CSZKA Moszvka és az Asztana–APOEL párharc első felvonását is. Az Asztana az első kazah együttes lehet a csoportkörben.

A Spartacus a legjobb 32 között

A szabadkai Spartacus női csapata remek csoportkört zárt a BL-selejtezőkben, hiszen megnyerte az Eszéken megrendezett tornát, amelyen a 6. csoport négy együttese mérte össze erejét. A Kék Galambok kiváló játékkal mindhárom meccsükön diadalmaskodtak, utolsó, vasárnapi találkozójukat a vendéglátók ellen a második félidőben döntötték el, Allegra Poljak duplázott, Marija Ilić pedig beállította a 3:0-s végeredményt. A szabadkai csapat egy év kihagyás után lesz ott ismét a női BL legjobb 32 alakulata között, a csütörtöki, nyoni sorsoláson dől el, hogy kivel vív párharcot a továbbjutásért október 7-8-án és október 14-15-én.

A legjobb 32 között az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) koefficiensei alapján történik a kiemelés, a 16 legjobb csapat kiemelt lesz, a többi együttes nem kiemelt. A Spartacus utóbbi kategóriába esik, ellenfelei akár igazi nagyágyúk is lehetnek. A lehetséges ellenfelek: FFC Frankfurt, Wolfsburg, Bayern München (Németország), Lyon, PSG (Franciaország), Rosengård, Örebro (Svédország), Brøndby, Fortuna Hjørring (Dánia), Glasgow City (Skócia), Zvezda-2005, Zorkij Krasznogorszk (Oroszország), Barcelona (Spanyolország), Zürich (Svájc), Liverpool (Anglia), Bardolino Verona (Olaszország).