2024. április 25., csütörtök
ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS

A legjobbak között

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) értékelése szerint a régió második legjobb ilyen jellegű internetes szolgáltója az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium által működtetett eUprava elektronikus ügyintézés.

Mint az ENSZ jelentésében áll, Szerbiában a közigazgatásban és a hivatalokban az eUprava portált 2010 júniusában indították, a könnyebb és a gyorsabb ügyintézés céljából, hogy csökkenjenek a sorok az önkormányzatok tolóablakai előtt, hogy féken tartható legyen a korrupció, és hogy átláthatóbb legyen a hivatalok munkája. Az elmúlt öt évben mintegy 300 000 aktív ügyfelet jegyeztek be, és mintegy 55-féle szolgáltatást igényeltek a polgárok és a gazdaság képviselői egyaránt.

Az eUprava elektronikus dokumentumigénylés Szerbia 60 községében és városában működik, noha az elektronikus ügyintézésről szóló törvény még meg sem született, és sokszor elegendő pénz sincs a honlap működtetésére.

Az elmúlt időszakban leggyakrabban az anyakönyvi kivonatok kiadására, továbbá az érvényüket vesztett személyigazolványok, valamint gépkocsivezetői jogosítványok érvényességének meghoszabbítására kértek időpontot az ügyfelek.