2024. április 25., csütörtök

Marad a levonás a hiányzó szolgálati évek miatt

Nem enged a Nemzetközi Valutaalap

A szerb kormány kitartó tárgyalásai ellenére sem sikerült a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel zöld ágra vergődni az idő előtti nyugdíjaztatás esetében felszámolt levonás törlését illetően. Mint ismeretes, január 1-jétől az IMF nyomásgyakorlására a 65 életévüknél korábban nyugdíjba vonuló férfiak és a 60,5 évnél fiatalabb nyugdíjaztatott nők esetében a szolgálati évekből hiányzó minden hónapra 0,34 százalékot levonnak járandóságaikból, annak ellenére is hogy a hazai törvény értelmében már csak az egyik, vagyis a szolgálati időre vagy a korhatárra vonatkozó feltétel teljesítése elegendő a teljes nyugdíj elnyeréséhez.

A Nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény legutóbbi módosítása után kiderült, hogy a hiányzó szolgálati évek miatt elszámolt havi levonásokról szóló rendelet be sem került a szövegbe, és annak alkalmazása még átmeneti időszakra sem vonatkozhat. A törvény szerint tehát a két feltétel közül elég az egyiket teljesíteni.

A Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium illetékesei, akik egyébként a Nyugdíj- és rokkantbiztosítási törvény módosításainak beterjesztői voltak, utólag úgy nyilatkoztak, hogy az új törvényben is sok hiányosság tapasztalható.

Mint ismeretes, az országban átszervezés alatt álló, vagy csődbe került vállalatokban munka nélkül maradt foglalkoztatottak közül sokan elfogadták a szociális programot, és bejegyeztették magukat a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nyilvántartásába, hogy itt várják be az időt a törvényes öregségi nyugdíj elnyerésére.

A minisztérium illetékesei elmondták azt is, hogy a munkaközvetítő szolgálat nyilvántartásában rekedt személyek későbbi nyugdíjaztatására öt törvénymódosítási modellt dolgoztak ki. Az egyik modell szerint a 65. életév betöltésével többé ne vonják le senkinek se a havi 0,34 százalékot, függetlenül attól, mikor vonult nyugállományba. Egy másik modell szerint azonban csak azok számára törölték volna a levonásokat a 65. életévük betöltése után, akik elfogadták a szociális programot, elhagyták a munkahelyüket és bejegyeztették magukat a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nyilvántartásába.

A Nemzetközi Valutaalap képviselői a minisztérium által beterjesztett javaslatok egyikét sem fogadták el, azzal a magyarázattal, hogy az országban még mindig nem fejeződött be a pénzügyi konszolidáció.

A szerbiai nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvénynek a közeljövőben mindenképp változtatásokon kell átesnie, mert mint magyarázzák, a jelenlegi gyakorlat szerint a nyugállományba vonult foglalkoztatottak nyugdíjaztatásukkor ideiglenes végzést kapnak kézhez, és a végső elszámolásra sokszor éveket kell várni. A módosítás abban áll majd, hogy vagy törlik az ideiglenes végzéseket, vagy meghatározzák azt az időpontot, amikor azok jogerőssé válnak.