2024. április 19., péntek

Csökkennek a banki kamatok

Hatályban a problematikus bankhitelek rendezéséről szóló stratégia

A szerb kormány a múlt héten elfogadta a problematikus bankhitelek rendezéséről szóló stratégiát, amely a Pénzügyminisztérium értékelése szerint hozzájárul a bankok és a többi állami intézmény ügyviteli stabilitásához.

A minisztérium értékelése szerint a megfizettetlen banki hitelek további sorsának rendezésének köszönhetően csökkenennek majd a banki költségek, és ezzel egyidejűleg a kamatlábak is.

– A gazdasági és a pénzügyi intézkedések meghozták a várt eredményeket, de a megfizettetlen banki hitelek Szerbiában továbbra is jelentős tételt képeznek, és akadályt jelentenek a további hitelek folyósítása terén – áll a Pénzügyminisztérium közleményében.

A strategia a korábbi banki hitelek sorsának rendezése mellett kitér más területekre is, például a bírósági perekre, vagy a peren kívüli kiegyezésekre, akárcsak az elzálogosított vagyontárgyak kérdésére. Ezentúl nagyobb hatáskört kapnak az illetékes bíróságok és a korábban hitelezőként fellépő állami intézetek is, amelyek az átszervezés alatt álló vállalatoknak nyújtottak hiteleket.

Mint ismeretes, a szerb kormány augusztus 13-án fogadta el a problematikus banki hitelek rendezésére vonatkozó stratégiát. Egyes becslések szerint 3,7 milliárd euróra tehető, vagyis az országban igényelt hitelek 22 százalékát teszi ki azon hitelek száma, melyeknek a törlesztése akadályba ütközik.