2024. április 19., péntek

Dačić: Az UNESCO ne nyissa ki Pandora szelencéjét

Jobb lenne, ha az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) nem nyitná meg Pandora szelencéjét azzal, hogy Koszovót felveszi tagállamai közé – mondta Ivica Dačić külügyminiszter.

– Ha Koszovót felveszik, akkor újabb régiók kérik felvételüket, amelyeket nem ismert el az ENSZ. Ezért jobb lenne, ha az UNESCO nem nyitná ki Pandora szelencéjét. Ami minket illet, semmi sem lepne meg bennünket, nem ez lenne az első alkalom, hogy a szemünk előtt döntik meg a nemzetközi jogrendet – mondta.

Mint magyarázta, amennyiben Koszovó felvételi kérelme az UNESCO Végrehajtó Bizottsága elé kerül, elméletileg megtörténhet, hogy ezt a kérelmet nagyon kisszámú szavazattal elfogadják. Jelenleg Irina Bokován, az UNESCO főtitkárán múlik, hogy napirendre tűzi-e ezt a kérelmet vagy sem.

Dačić szerint Koszovó nem teljesíti a feltételeket, hogy ennek a nemzetközi szervezetnek a tagja legyen, ez a helyzet precedens értékű, ezért igen komplikált.

– Nekünk mindent meg kell tennünk ennek megakadályozására. Ezért szólítottam fel az egész társadalmat, a pravoszláv egyházat és minden vallási közösséget, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémiát, a Szerb Maticát és másokat, hogy együttesen akadályozzuk meg egy ilyen döntés elfogadását – mondta a külügyminiszter.