2024. április 19., péntek

Mi mindent találtak fel a nők?

Szerbiában kuriózumként kezelte a sajtó, hogy a gyártulajdonos nem férfi, hanem nő

A knjaževaci cipőtalp- és cipősarok-készítő üzemnek nem férfi, hanem egy nő az igazgatója. Éppen ezért látogatott el a múlt héten ebbe a 32 dolgozót foglalkoztató gyárba Zorana Mihajlović, a nemek egyenjogúságáért küzdő parlamenti koordinációs bizottság elnöke. Mint mondta, hogy támogassa a nőket a vállalkozási kedvben. Ugyanitt azt is szóvá tette, hogy Szerbiában ugyanazért a munkáért a munkaadók átlagban 30 százalékkal kevesebbet fizetnek a nőknek, mint a férfiaknak.

Elgondolkodtató, vajon miért nincs több nő az üzemek élén? Vajon azért, mert nem képesek rá, nem vállalják a vezetői szerepet, vagy esetleg a környezet nem bízik meg bennük, s a pályázatokon nagyobb eséllyel indulnak a férfiak. A választ nem tudhatjuk.

Nekem erről azok a nők jutottak eszembe, akiknek világtalálmányaik voltak, mégis a maguk idejében többnyire nem vették őket komolyan, pedig nemcsak az eldobható pelenka feltalálója nő, hanem például az autó ablaktörlőjét, a körfűrészt vagy a kipufogó rendszerét és a számítógépes nyelvet is nő találta fel. De haladjunk sorjában.

MOSOGATÓGÉP

Josephine Cochrane 1886-ban kapta meg a szabadalmat találmányára. Ő volt az, aki feltalálta a mosogatógépet. A feljegyzések szerint nagyon idegesítette, hogy a háztartási alkalmazottai sorra törték a drága kínai porcelánt. A mosogatógépe magas nyomású vízzel távolította el az ételmaradékot a rácsra helyezett edényekről.

MELLTARTÓ

1914 a modern melltartó szabadalmaztatásának éve. Nem volt egyszerű nőnek lenni, amíg fűzőt kellett viselni. A 20. század első éveiben divat volt melltartót tervezni, de igazán a test formáját követő melltartót Mary Phepsnek sikerült kitalálnia, amely a melleket kettéválasztotta, és puha volt.

ABLAKTÖRLŐ

Az 1900-as években, noha még csak kevés autó volt, de akinek volt járgánya, annak meggyűlt a baja az esővel meg a hóval. Amikor esett, úton-útfélen meg kellett állnia az autósnak, hogy kiszálljon, és letörölje az ablakról a csapadékot. Olyannyira nagy gond volt ez, hogy erről cikkeztek az újságok. Ezt olvasta Mary Anderson, aki elgondolkodott egy kicsit, és az autó belterébe egy fogantyút szereltetett, s 1903-ban megoldotta az ablaktörlést. Nagy volt az ellenállás az újítás iránt, mivel az autósok azt állították, elvonja a figyelmüket a vezetéstől az, hogy el kell mozdítaniuk a kart. 1917-ben szabadalmaztatták az automata ablaktörlőt. Annak a feltalálója is nő volt: Charlotte Bridgwood.

KÖRFŰRÉSZ

Thabita Babbitt a Massachusetts-i Shaker vallási szekta tagjaként egyszerű életet élt. A közösség bútorgyártással foglalkozott, és a hölgy naponta elnézte, micsoda energiát emészt fel a kétkezes fűrész. S kitalálta a körfűrészt. Babbitt soha sem kérte a szabadalmat találmányára.

GOLYÓÁLLÓ MELLÉNY

Stephanie Kwolek 1963-ban rájött, hogy a kevlár nevű anyagban a polimerek vagy rúd alakú molekulák szálai egy irányban sorakoznak. Ettől ez az anyag erősebb a többinél, mivel a molekulák rendezett kötegekben vannak. Ez a golyóálló mellények alapanyaga is. Az új anyag olyan erős volt, akár az acél! Az új technológiával gyártott anyagból már függőhídkábelek, sisakok, fékbetétek, sílécek és kempingfelszerelések is készülnek.

FELHAJTHATÓ ÁGY

Sarah E.Goode a feljegyzések szerint amerikai rabszolgaként született. A polgárháború után felszabadították, és tervezni kezdett. 1885-ben egy felhajtható ágyra adott be szabadalmi kérelmet. Az ágyat egy szekrénybe lehetett rejteni, amikor nem használták.

SZÍNES JELZŐRAKÉTÁK

Amikor férje 1847-ben elhunyt, Marta Coston az elhunyt naplójában megtalálta a feljegyzéseket, amelyek a színes fáklyák kidolgozására vonatkoztak. 10 évet dolgozott a találmányán, míg végül a tűzijátékokból ihletet merítve kitalálta a színes jelzőrakétákat. A piros-fehér-zöld Pirotechnikai Éjjeli Jelző névre hallgató találmány jogait az amerikai tengerészet vásárolta meg Marthától. A hírek szerint aprópénzt fizettek érte. Az ő rendszerét használta Olaszország, Haiti, Hollandia és Franciaország is.

ELDOBHATÓ PELENKA

Marion Donovannak összesen 20 találmánya volt. A legismertebb közülük az eldobható pelenka. Először egy olyan pelenkaborítót talált ki, amely megakadályozta a pelenkakiütést. 1951-ben eladta a jogokat a Keko Corporations-nek, 10 évvel később pedig az ő találmánya nyomán megalakult a Pampers cég, amely világhódító útjára indult Marion találmányával.

LÉZERES SZÜRKEHÁLYOG-ELTÁVOLÍTÓ KÉSZÜLÉK

1988-ban dolgozta ki Patricia Bath M. D. a szürkehályog lézeres eltávolításának új módszerét. Az eszköz neve Laserphaco Probe. Összesen öt szabadalommal rendelkezik az afroamerikai tudós a szürkehályogműtét területét illetően, eszközeit használják Amerikában, Kanadában, Japánban és Európában is.

Nők nevéhez köthető a babahordozó, a hajsütő, az űrrepülőkön használatos optikai rendszer, a film új előhívási módszerének kitalálása meg a tartós hullám, az alakformáló alsónemű, a Barbie baba, a számítógépes nyelv és a folyékony hibajavító is, amelyet egy gépírónő talált fel, mert nagyon idegesítette, hogy egyetlen hiba miatt újra kellett gépelnie egész oldalakat.