2024. április 25., csütörtök

Minek nevezzelek?

Vita a természetvédelmi park elnevezése körül – A horgászok a szívükön viselik a tó sorsát

Pénteken a Topolya község képviselő-testületének tanácstermében közvitát tartottak, amelynek elsődleges témája a Topolyai-tónak és környékének védetté nyilvánítása volt.

A védetté nyilvánításban mindenki egyetértett

A védetté nyilvánításban mindenki egyetértett

Mint ismeretes, több éves huzavona után az idén január 23-án a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakemberei bemutatták azt a tervezetet, amely szerint a tó és környéke különböző fokú védettséget élvezne. E tervezet szerint a Betyár-völgy és környéke első fokú, tehát a legszigorúbb védelem alatt állna. Ez a zóna a jövőbeli természetvédelmi park területének három százalékát tenné ki, a fennmaradó részek pedig másod- és harmadfokú védelmet élveznének. A tervezet bemutatása óta eltelt időben elkészült a tanulmány, amelyben minden fontos információt, tudnivalót megtudhatunk a védetté nyilvánítás folyamatáról, céljáról és várható hatásáról is. A tanulmányba bárki betekintést nyerhetett, és tegnapi közvita célja az volt, hogy mindenki mondja el véleményét, észrevételeit, és az esetleges nézeteltéréseket próbálják meg kiküszöbölni. Kislinder Gábor, Topolya polgármestere bevezetőszavai után az első felszólaló azonnal világossá tette, hogy a tervezet legnagyobb problémája az elnevezés, ugyanis az ott mint Betyár-völgy Természetvédelmi Park szerepel. Ennek kapcsán élénk vita alakult ki a résztvevők között. Szabados Klára, a Természetvédelmi Intézet munkatársa elmondta, hogy választásuk azért esett erre az elnevezésre, mivel természetvédelmi szempontból, természeti értékeit tekintve a Betyár-völgy a tó környékének legértékesebb része. Mint megjegyezte, maga a víz, mesterséges tóról lévén szó, nem bír nagy jelentőséggel, és az elnevezésben is ezt szerették volna hangsúlyozni. A Zobnatica Rt. képviselői szerették volna megőrizni a korábbi Zobnaticai-tó elnevezést, de ez ellen elsősorban a felszólaló horgászok erősen tiltakoztak. Mint kiderült azonban, a hivatalos okmányokban a mai napig ez szerepel. Újságírói kérdésre válaszolva Linder Zoltán, a Jezero Környezetvédő Horgász-egyesület tagja kifejtette: nem tudják és nem is fogják megbocsátani azt, amit a zobnaticai birtok korábbi tulajdonosa tett a tóval. A vita eredményesnek mondható, hisz a résztvevők mindegyike belegyezett a Topolyai Völgyek Természetvédelmi Park elnevezésbe.

A horgászokat az is foglalkoztatta, hogy a szigorú védettség mely területeket érinti, és az előírások mikortól lesznek érvényesek, ugyanis a halállományt még az idén szeretnék szabályozni, és ezt csak hivatalos úton tudják megtenni. Elmondásuk szerint új biológiai minimumot kell meghatározni, ugyanis a Krivaja-tóban bekövetkezett halpusztulás rámutatott arra, hogy a több évtizede megállapított szintek mára érvényüket vesztették. Ennek oka elsősorban a felgyülemlett iszap. A polgármester elmondta, hogy a törvényes kereteket betartva a védetté nyilvánítás legkorábban októberben következhet be, és a jövőben minden bizonnyal valamely közvállalat fogja végezni a tó kezelését, továbbá a következő évi költségvetésben már ez is külön tételként fog szerepelni.

Természetesen a vizek szennyezése is felmerült, hisz a Krivaja-patak szennyezését a tó védetté nyilvánítása nem oldja meg. Ehhez a patak teljes völgyének védetté nyilvánítása szükségeltetik, ez azonban hosszabb folyamat, amelyben több községnek is részt kellene vennie. Végezetül el kell mondanunk azt is, hogy ezenkívül a feltüntetett programban szerepelt a zentagunarasi tiszafák kérdése is, amiről megtudtuk: a dokumentáció még nem készült el, de a határozat már megszületett védetté nyilvánításukról.