2024. március 29., péntek

Tartományi támogatásból újítják fel a mosdót

Az adai könyvtár gyermekrészlegét összekötik a megújult vizesblokkal
A fiatalok szeptembertől ismét látogathatják a gyermekkönyvtárat

A fiatalok szeptembertől ismét látogathatják a gyermekkönyvtárat

Az adai Szarvas Gábor Könyvtár az idei évben 430 ezer dináros támogatást nyert a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság pályázatán az épületben található régi vizesblokk felújítására, illetve annak összekapcsolására a gyermekkönyvtárral. Csonka Áron könyvtárigazgatótól megtudtuk, hogy az adaptálási munkálatok augusztus elején kezdődtek el és hamarosan befejeződnek a vizesblokkban, valamint a gyermekkönyvtárban, amely szeptember elsejétől már rendesen működhet.

– A munkálatok célja, hogy lehetővé tegyük elsődlegesen a gyerekek számára, de a könyvtár alkalmazottjainak is, hogy akadálymentesen használják a vizesblokkot. Eddig ugyanis csak úgy tudták használni a vizesblokkot, hogy a gyerekeknek és a könyvtárosoknak is a gyerekrészlegből ki kellett menniük az utcára, ahonnan beléphettek a felnőtt részlegbe, majd ott használhatták a mosdót – magyarázta Csonka Áron, hozzátéve: – A munkálatok befejeztével egyenesen a gyermekkönyvtárból nyílik majd az ajtó a vizesblokkra, amelyet zavartalanul használhatnak. Reméljük, hogy ezzel a beruházással hozzájárulunk a gyermekek biztonságához, hiszen rengeteg fiatal jár be hozzánk, a gyermekkönyvtárba. A munkálatok tizennyolc nap alatt befejeződnek a szerződés értelmében, amelyet az adai Akord építőipari céggel írtuk alá, mivel az ő ajánlatuk volt a legkedvezőbb a közbeszerzési eljárás folyamán. Így augusztus huszadika körül a felügyeleti szerv már átnézheti és műszakilag átveheti a vizesblokkot. Attól számítva, úgy terveztük, hogy az elkövetkező néhány napban feltakarítunk és visszahelyezzük a gyerekkönyvtárba azokat a bútorokat, amelyeket a munkálatok miatt ki kellett onnan vinni. Majd szeptember elsejétől pedig zökkenőmentesen működne tovább a gyermekkönyvtár. Ez a beruházás nemcsak a rendes tevékenység végzésében szolgálja a gyermekkönyvtár javát, hanem bábszínház vagy más gyermekelőadás alkalmával is kihasználhatjuk az előnyeit.

Csonka elmondta azt is, hogy a felújítási munkálatok ellenére a gyermekkönyvtárból továbbra is lehet könyvet kölcsönözni. A gyermekkönyvek egy részét áthelyezték a felnőtt részlegbe, a másik része a gyermekkönyvtárban marad, ahol ezeket letakarták, de hozzáférhetők a könyvtárosoknak. A könyvek hétköznap 8 és 13 óra között kölcsönözhetők. A könyvtárigazgató megjegyezte, hogy délelőttönként folyamatosan zajlanak a kisiskolásnak meghirdetett szünidei foglalkozások is, azzal, hogy ezeket a felnőttek könyvtára olvasótermében tartják meg.