2024. április 20., szombat

Teljes a hétfőn induló Malomfesztivál programja

A malomszépítő táborral indul augusztus 17-én az idei, Oromon megrendezésre kerülő Malomfesztivál. A tábor célja, hogy az oromi malom környékét megszépítse egy, a helyszín hangulatával összhangban levő játszótérrel, és tizenkét szemetest kihelyezzen a malom környékére. A tábort Döme László zentai építészmérnök és Oláh Dóra magyarkanizsai tervezőgrafikus művész vezetik. Ezenfelül augusztus 18-án kezd az A Malom sarkából fotóművészeti tábor, amelynek fő témája Orom falvának fotóarchívumának újragondolása a 21. század tükrén keresztül. A táborban készült munkák ünnepélyesen a Malomfesztivál zárónapján, augusztus 22-én kerülnek kiállításra a malomban. A tábort Pettendi Szabó Péter budapesti fotográfus, művész, egyetemi tanár vezeti.

Nem lenne fesztivál egy fesztivál zenei program nélkül. A Malomfesztivál zenei műsora augusztus 20-án indul a nulladik nappal, amely 21-én és 22-én bontakozik ki igazán olyan zenei produkciókat köszöntve, mint az AKKEZDETPHIAI, Bakos Árpád és az Ethnokor, Brasnyó Antal és Csoóri Sándor, a Bohemian Betyars, a Threesome, az Artan Lili, Vlasta Popić, Faktor X, Chrono feat. Bobby Shepherd, a Smokey Monday Crew, a Lusta Bítek vagy az UpRize. Összesen huszonhárom zenei produkció kel életre az idei Malomfesztiválon.

A zenén kívül fontos elemét képezi majd a fesztiválnak az első regionális slam poetry bajnokság, illetve irodalmi téren még a József Attila Kör és a Híd Kör irodalmi beszélgetése Young and Beautiful elnevezéssel nyit majd vitát. Az irodalmi programban olyan ifjú költők, írok, fordítók vesznek részt, mint Toroczkay András, Kele Dóri, Czinki Ferenc, Potozky László Magyarországról. Benedek Miklós, Celler Kiss Tamás, T. Kiss Tamás, Oláh K. Tamás, Orovec Krisztina és Virág Gábor pedig a vajdasági magyar irodalmat képviselik. A nappali programok között lesz még a Press-Szó webes folyóirat bemutatója, quiznight délután, közös vegetáriánus főzés, önismereti pszichodráma és darbuka műhelymunka, zsonglőrjátszóház nem csak gyermekeknek, „do in” energetikai testedzés, suska kör, mandalarajzolás, Kis Artbook-foglalkozások és Angry Bean falfestészet s még megannyi kirakodónál lehet ismerkedni művészetük trükkjeivel. De ez még nem minden! Este megnyílik a néma mozi, amely az idén huszonöt éves Mediawave film-, fotó- és zenei fesztivál filmes archívumából szemezget a malomnál kifeszített ponyvára.