2024. április 18., csütörtök

Űrlap az adóhivatal panaszosainak

A VMSZ Ada községi szervezete szerint a községi tanács illetéktelen a helyi adók megállapítására

A Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete kedden Adán sajtótájékoztatót tartott, amelyen Világos Tibor, a helyi pártszervezet alelnöke és az adai képviselő-testületi VMSZ-es frakcióvezetője, valamint a frakció tagja, Bálint Ferenc azt sérelmezte, hogy a községi képviselő-testület helyett illetéktelenül a községi tanács állapította meg a helyi adókat tavaly novemberben az idei esztendőre. Állításuk szerint a döntés főként a mezőgazdasági termelőkre hátrányos, ezért űrlapot dolgoztak ki, amellyel az érintettek panaszt tehetnek a községi közigazgatás adóhivatalának munkájára. Világos Tibor közölte: tavaly novemberben a 26. községi hivatalos lapban jelent meg a 2015. évi helyi adókról szóló határozat, amelyet szerintük a községi tanács illetéktelenül hozott meg.

– Az adókról szóló köztársasági törvény, a szerbiai önkormányzati törvény, de Ada község statútuma is úgy rendelkezik, hogy ez kizárólag képviselő-testületi hatáskör. Nem értjük, hogy ilyen hatalmi többséggel, hadd mondjam úgy, hogy szavazógépezettel rendelkező önkormányzati hatalom miért nem meri kivinni a döntéshozatalt a testületi ülésre – közölte Világos, aki szerint erről azért nem a képviselő-testület döntött, mert növekedet az adó, ami leginkább a szántóföld tulajdonosait érinti. – Így történhetett meg, hogy 2014 novemberében kiegyenlítették az első- és másodosztályú földek utáni adókat az ötödik és hatodik kategóriájú földterületekkel. Így könnyen lehet program alapján az adai és moholi piacon egyes árusoknak kedvezményt adni, politikai poénokat szerezni, ha azt utána többszörösen visszavesszük a helyi adók által – nyilatkozta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy az ügyben az állami szervekhez fordultak, és szerinte az önkormányzati és pénzügyminisztérium válasza is a VMSZ-frakció állítását támasszák alá, miszerint ez ügyben a képviselő-testület illetékes. Állítása szerint az önkormányzati minisztérium arra kötelezte az adai önkormányzatot, hogy a foganatosított intézkedésekről értesítse a minisztériumot és a VMSZ-frakciót. Megjegyezte, hogy ez megtörtént, a polgármester válaszában továbbra is kitart a meghozott döntések mellett, vagyis nincs szándékában megvitatni a helyi adók meghozatalát a községi képviselő-testület ülésén. Bálint Ferenc elmondta, hogy a VMSZ jogászokkal konzultálva űrlapot állított össze.

A VMSZ sajtótájékoztatóján

A VMSZ sajtótájékoztatóján

– Ez az űrlap kifogást tesz a községi közigazgatás adóügyosztályának munkájára. Ugyanis az adóügyosztály nem a törvényes rendelkezések betartásával hozott adókulcsokat alkalmazza az adóvégzéseiben, és ez is szembe megy a szerbiai törvényes rendelkezésekkel. Bárki, aki panaszt emelne az adóhivatal munkájára, kitöltheti – közölte Bálint Ferenc, aki hozzátette, hogy a két űrlapot a VMSZ-irodában vehetik át az érdekeltek, akiknek segítenek is kitöltésében, ha ez szükséges, csak hozzák magukkal az adóvégzést és a személyi igazolványt. Az űrlapot két példányban kell kitölteni, ezeket át kell adni az önkormányzat felvételi irodájában, ahol az egyiket láttamozzák, a másik pedig az adóhivatalba kerül. Az érdekelteket Adán, a VMSZ-irodában fogadják hétfőn, kedden és pénteken 8-tól 12 óráig, és szerdán 14 és 18 óra között, valamint Moholon a közösségi házban csütörtökön 16 és 19 óra között, illetve bármikor érdeklődhetnek a 062/265-002-es telefonszámon.

Az önkormányzat állásfoglalását az üggyel kapcsolatban kedden közöljük.