2024. április 24., szerda
VILÁGGAZDASÁG

Lakásárak Európában

A csehek és a lengyelek előbb tudnak új lakást vásárolni, mint a magyarok, ugyanis míg Csehországban 7,1 év bruttó átlagjövedelemre van szükség egy új, 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához, addig Lengyelországban 7,2, Magyarországon pedig 7,8 év telhet el – derül ki a Deloitte negyedik alkalommal publikált, 17 országra vonatkozó lakáspiaci tanulmányából.

Magyarországon tavaly átlagosan 960 euró volt az új lakások négyzetmétere, ami 25 százalékkal marad el a cseh (1200 euró) és mintegy 15 százalékkal a lengyel lakások (1100 euró) fajlagos árától.
A saját lakás megvásárlásának a lehetősége a jövedelmeket is figyelembe Belgiumban a legnagyobb, ahol a lakosoknak ehhez átlagosan csupán 3,2 évnyi bruttó átlagkeresetre van szükségük, Németországban ugyanez az érték 3,3 év. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban mindehhez 10 évnyi bruttó átlagkereset szükséges; Magyarország az európai uniós átlag alatt van.
A Deloitte szerint bár Magyarországon az ingatlanpiac sokat javult 2014-ben, az új lakások esetében kevésbé kedvező a kép. Ez egyrészt az európai szinten is szigorúbb finanszírozási követelményeknek, másrészt az általános forgalmi adó kedvezőtlen alakulásának tudható be.
A tanulmány szerint a 2014-es ingatlanárak alakulása Európa-szerte nagy eltéréseket mutat. A legjobban a következő országokban emelkedtek a lakásárak: Írországban 31,7 százalékkal, az Egyesült Királyságban 21,6 százalékkal, Spanyolországban 10,5 százalékkal. Oroszországban viszont a rubel drasztikus árfolyamváltozása az euróhoz képest 16,6 százalékos árcsökkenést eredményezett.
A Deloitte vizsgálata során a lakásfejlesztési projektumok finanszírozásáról megállapította, hogy Belgiumban, Ausztriában, Németországban, Svédországban és Hollandiában a legalacsonyabbak a hitelkamatok, és ez a kiszámítható ingatlanpiac, az alacsony kockázat eredménye.
Kiemelték, hogy a fejlesztők szükséges önrészének aránya Dániában, Írországban és Oroszországban a legalacsonyabb, 20, Magyarországon és Hollandiában viszont 40 százalékos, vagyis a legmagasabb.