2024. április 25., csütörtök

Tehetségesek, lelkesek, eredményesek

Kézimunka-kiállítás nyílt a topolyai Orchidea kézimunkacsoport tagjainak alkotásaiból
Több mint háromszáz kézimunka várja a kiállítás tartalma iránt érdeklődőket

Több mint háromszáz kézimunka várja a kiállítás tartalma iránt érdeklődőket

A legrégebben működik, a legnagyobb létszámmal és a legaktívabb tagsággal dolgozik. A fenti jelzőkkel Ortó Károly, a Topolya községi Nyugdíjas-egyesület alelnöke illette az egyesület keretein belül tevékeny Orchidea kézimunkacsoportot

Ortó Károly gondolatai az Orchidea kézimunkacsoport második önálló kiállításának megnyitóján hangzottak el augusztus 11-én, a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében, ahol több mint háromszáz kézimunka, valamint kézműves alkotás várja befogadóit augusztus 15-éig, mindennap 9-től 19 óráig. A tárlat anyaga a csoport 2013 márciusában történő bemutatkozása, vagyis az első önálló kiállítása szervezése óta született munkákból állt össze. A megnyitón a topolyai Nikola Tesla Általános Iskola tanulója, Kokrehel Ágnes egy Varró Dániel-szöveg tolmácsolásával örvendeztette meg a jelenlevőket, továbbá a csoport elnöki tisztségét 2011 októbere óta betöltő Szabó Gizella köszöntötte a nagyszámú érdeklődő közönséget. Külön mondott köszönetet a Topolya községi Nyugdíjas- egyesületnek és a Művelődési Háznak irányukban tanúsított támogatáséért, továbbá a rendezvényen megjelent bácsfeketehegyi, bácskossuthfalvi, gunarasi, kishegyesi, óbecsei, kúlai, zentagunarasi, szenttamási és topolyai, az Orchideával rokon tevékenységeket folytató csoportok tagjainak és a nyugdíjasegyesület sportolói, továbbá festészeti tevékenységet folytató képviselőinek az Orchideások munkái iránti érdeklődésért. Mint azt lapunknak az elnök asszony kiemelte: az Orchidea kézimunkacsoport a Topolya községi Nyugdíjas-egyesület székházában szerdánként tartja összejöveteleit. Zömében idősebb korú tagjaik vannak, de nyitottak a fiatalok irányában is, várják jelentkezésüket. A harmincöt tagból öt férfi, akik elsősorban gyűjtőként jeleskednek, de a csoporttagok a kézimunkázás mellett olyan kézműves tevékenységgel is foglalkoznak, mint pl. a fafaragás, dísztökformázás, -mintázás. A fentieket már Mészáros Veronika csoportvezető-helyettes osztotta meg lapunkkal, aki jellemezte a jelenleg élő kiállítás anyagát is:

– Zömében szabad rajzú technikával készült, modern feldolgozású kézimunkáink vannak kiállítva, jelentős számban még pl. fehérhímzéssel készültek. Minden tagunk nyolc-tíz munkája látható a tárlat keretében, amely a felsoroltakon kívül bemutat többek között lyukhímzéssel, paraszti hímzéssel, népi hímzéssel, szalaghímzéssel készült alkotásokat is. A kézműves termékek mellett megtalálhatók még a csipkék, amelyeken keresztül bemutatjuk a frivolitást, a szalag- és a horgoltcsipke-készítés eredményét. A tárlat keretében az elmúlt kilenc évben hazai és nemzetközi megmérettetéseken, bemutatkozásokon szerzett serlegeink, elismerő okleveleink is felsorakoztak. Nagyon büszkék vagyunk többek között arra is, hogy az idei évben szervezett MIRK-en, ahol bevezették a Nívó-díjas Klub címet, az Orchideát is e csoportba sorolták. Ehhez az elismeréshez szükségeltetett a háromszori egymás utáni évben szerzett első helyezés kiérdemlése – fogalmazott Mészáros Veronika.