2024. április 24., szerda

Hazaváró fesztivál Zentán

Augusztus 14–15-én szervezik meg a 3. I love Zenta fesztivált
A fesztiválok elengedhetetlen része a jó rostonsült

A fesztiválok elengedhetetlen része a jó rostonsült

A számos nyári fesztivál között kevés olyan akad, amelynek fókuszában azok a polgártársaink lennének, akik évekkel vagy akár évtizedekkel ezelőtt búcsút intettek szülővárosuknak, de tősgyökeres lokálpatriótaként továbbra is hazahúz a szívük, s nyaranta a kék Adria vagy más egzotikus tájak helyett csak itt tudják kipihenni a hétköznapok, a mókuskerék fáradalmait. Ráérezve erre, a zentai idegenforgalmi iroda két évvel ezelőtt útjára indította az I love Zenta elnevezésű fesztivált, amelynek rendezvényei az észak-bácskai kisváros polgárai és a környékbeliek mellett elsősorban azoknak az „örök zentaiak”-nak nyújt önfeledt szórakozást, akik egyszer elindultak a nagyvilágba szerencsét próbálni, jelezve számukra, hogy nem feledkeztek meg róluk azok, akik itthon maradtak.

Az idei, sorrendben 3. I love Zenta fesztivált augusztus 14–15-én, pénteken és szombaton rendezzük meg a Tisza-parton, a Zoran Đinđić sétány elején lévő téren, az egykori Oázis vendéglő előtt, s a tavalyi évhez hasonlóan az idén is lesznek különböző ismeretterjesztő előadások, különféle gyermek- és kézműves foglalkozások és koncertek – nyilatkozta napilapunknak Laskovity Kornél, a rendezvényt szervező Községi Idegenforgalmi Hivatal igazgatója, s hozzáfűzte, hogy újdonságként a Press Szó internetes magazin szervezésében megrendezik a Zentaiak a világban című beszélgetést, amelynek elsődleges célja, hogy egyfajta hidat építsen ki a városból elszármazottak és az itthon maradtak között.

Kosiczky András, a zentai községi tanács idegenforgalommal megbízott tagja napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy már az első két fesztivál kapcsán pozitív visszajelzések érkeztek a városból elszármazott zentaiaktól, s a műsor összeállításakor az ő véleményüket is igyekeztek figyelembe venni, ezért a rendezvény időpontját is úgy határozták meg, hogy a külföldön élők meg tudják tervezni hazalátogatásuk időpontját. Kosiczky egyben reményének adott hangot, hogy az idei fesztivál iránymutató lesz a rendezvénysorozat jövőjét illetően. A községi tanács tagja elmondta, hogy egyik legpozitívabb élménye a rendezvény kapcsán az, hogy egy Kanadában élő zentai család eleve úgy tervezte a hazalátogatását, hogy ezen az eseményen részt vehessenek.

A fesztivál pénteken este hét órakor a Press Szó első beszélgetésével tárja ki a kapuit. A beszélgetés résztvevői (Ladányi István, a veszprémi Pannon Egyetem docense, Kecskés Viktor, a budapesti Robert Schuman Intézet programfelelőse, Lučić Viktor, a zentai Mojo klub tulajdonosa és Szepesi Zoltán pszichológus és civil aktivista) arra a kérdésre próbálnak választ találni, hogy milyen együttműködési lehetőségeket lehet kialakítani a zentaiak és a Zentáról elszármazottak között.

Nyolc órától a Rest-Back, a Triangel Trio és a Round Corners koncertjén kapcsolódhatnak ki a látogatók.

Szombaton a fesztivál keretében hirdetik ki a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete által meghirdetett fotópályázat győztesét, délután öt órától pedig Kölyökkuckó elnevezéssel a rendezvénysorozat területén bábelőadásokat, interaktív kézműves foglalkozásokat, vetélkedőket szerveznek a legkisebbek számára. Este hat órától Amit eddig nem tudtál Zentáról címmel ismeretterjesztő előadásokat tartanak. A műsor keretében Tari László helytörténeti kutató Zenta fennállásának 800. évfordulója kapcsán, Raško Ramadanski archeológus pedig A zentai csata és a katonai határőrvidék kialakulása címmel tart előadást. Este hét órakor kezdődik a Press Szó beszélgetése, amelyen ezúttal a külföldön élő zentaiak kalandos mindennapjairól szólnak majd. A vendégek Laki Ákos, Rotterdamban (Hollandia) élő dzsessz-szaxofonista, Laki Anikó budapesti színésznő és marketingszakértő, valamint Branislav Manlišić óceánjárókon dolgozó spa-menedzser lesznek, de külföldön élő zentaiak is bejelentkeznek majd a beszélgetésbe az interneten keresztül. Az est moderátorai mindkét napon Csilik Blanka, Laskovity Ervin és Velibor Vranić lesznek.

A vitaest után Laki Ákos és zenekara (Laki & Friends), a Night Cruisers és a Sin Seekas koncertjeivel zárul az idei hazaváró fesztivál.