2024. április 19., péntek

Nyári felújítási láz

Idén négy utcában cseréli ki a vízvezetékeket a kishegyesi kommunális vállalat – Befejező szakaszához ért a kutakat összekötő körgyűrű építése

Folyamatosan zajlik az elöregedett vízvezetékek cseréje, és hamarosan funkcióba áll az új B4-es kút is. A vízvezeték-hálózat felújítása 78 háztartást érint az idei évben. Megújul a piactér, valamint az árokhálózat egy része. Köszönhető mindez a közmunka-programnak, állítja a kommunális vállalat igazgatója.

Négyszáz négyzetméteren téglázzák újra a piacteret

Négyszáz négyzetméteren téglázzák újra a piacteret

Kishegyesen számos helyen zajlanak felújítási és építési munkálatok. Mindezek hátterében a kishegyesi helyi közösség és a Kis-Komunál Kft. áll. Kormányos Levente, a Kis-Komunál Kft. igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a közmunka-programnak köszönhetően az idén több, nagyobb volumenű beruházást valósít meg a cég. Ilyen például a vízvezeték-hálózat felújítása, a főhálózat építése, ároktisztítás és -építés, valamint a piactér újbóli téglázása. Az egyik leglényegesebb, a lakosságot leginkább érintő munkájuk az elöregedett vízvezetékcsövek cseréje, mondta az igazgató.

– Idén eddig a Sziváci úton és a II. Rákóczi Ferenc utcában végeztünk vízhálózat-felújítást. A Sziváci úton 350 méter, a Rákóczi utcában pedig 300 méter hosszan helyeztünk le új csöveket, ami által összesen 40 háztartás kapott teljesen új vízbekötést. Jelenleg a Fő utcán folyik egy 200 méteres szakasz cseréje, ahol 6 háztartás kap majd új vízbekötést. Terveink között szerepel, hogy őszre a Széchenyi István utcában kicseréljük a teljes vízhálózatot, ami 32 háztartást érint. Ezeknek a munkálatoknak a költségeit a Kis-Komunál és a kishegyesi helyi közösség fedezik. Ami a főhálózatot érinti, egy 220 méteres fővezeték-szakaszt építünk majd ki. Ezt a munkát a jövő héten kezdjük majd el, és a Híd utcában lévő, új B4-es kutat kötjük majd össze a Fehér Ferenc utcában lévő fővezetékkel. Ily módon a Híd utcai kút összeköttetésbe kerül az újfalusi kúttal. Ez egy több kilométeres körgyűrű befejező szakasza lesz – árulta el Kormányos.

A piactér újratéglázása a helyi közösség megbízásából valósul meg és egy csaknem 400 négyzetméteres területet érint, tudtuk meg Kormányostól, aki arról is beszámolt, hogy erre a munkára azért kerül sor, mert a korábbi burkolat egyenletlen volt. Az újratéglázásnak köszönhetően egy olyan sík felületet kapnak majd, ami elősegíti az atmoszférikus vizek elvezetését is. A munka két héttel ezelőtt kezdődött, de mivel nagy területről van szó és csak kézzel lehet elvégezni, ezért várhatólag szeptember elején fejeződik majd be, hangoztatta az igazgató.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan zajlott és zajlik a vízelvezető árkok tisztítása. Idáig a Fő utcán és a Topolyai úton egy csaknem két kilométeres szakaszt sikerült felújítania a Kis-Komunálnak. Emellett a Szőlősor és a Babcsányi Sándor utcákban is folytak árokfelújítási és -tisztítási munkálatok, és hamarosan nekifognak a Vasút utcában lévő teljes árokhálózat felújításához is, mondta el Kormányos.

Amint már említettük, ezek a nagy volumenű munkálatok nem jöhettek volna létre a közmunka-program nélkül.

– A közmunka-programnak köszönhetően 8 közmunkást kaptunk, akik hat hónapon keresztül dolgoznak nálunk. Az igazság az, hogy a közmunka-program nélkül nem tudnánk ezeket a projektumokat kivitelezni, mert a Kis-Komunálnak 11 állandó munkása van, ők viszont le vannak terhelve a napi teendőkkel. Ilyen pl. a közterületek rendezése, valamint a vízhálózat karbantartása és üzemeltetése – számolt be az igazgató.

A folyamatban lévő projektumokat a helyi közösség finanszírozza a helyi járulékból befolyt összegből, mondta el Mohácsi Zoltán alpolgármester, a helyi közösség tanácsának tagja.

– Örülök neki, hogy ilyen nagy ütemben folynak a kommunális munkák Kishegyesen. Folyamatban van a piactér egyes részeinek újratéglázása, amire azért volt szükség, mert sok panasz érkezett hozzánk, hogy eső esetén az árusoknak víztócsákban kell állniuk. Továbbá a falu több helyszínén vízvezetékcserék is zajlanak, amit a helyi közösség finanszíroz. Remélem, hogy a fejlesztések ilyen ütemben haladnak majd az elkövetkező időszakban is. Fontosnak tartjuk, hogy a helyi járulékból származó pénzt a település fejlesztésére fordíthassuk majd, hogy ezáltal is élhetőbb környezetet kapjunk – nyilatkozta lapunknak Mohácsi.