2024. március 29., péntek

Játszóházban, könyvközelben a nyári szünidőben

Játszótáborok a topolyai könyvtárban

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár az idei nyári szünidőben is lehetőséget teremt alkotó kedvű gyerekeknek tartalmas időtöltésre, könyvközelben, játszóházas foglalkozásokon. Augusztus 10-étől 14-éig a könyvtár padlástermében zajlik a Nyári Manótábor 2015 és a Nyári Tábor 2015 foglalkozássorozat mintegy harminc résztvevővel.

Az idei nyár egyik legnépszerűbb figurája, egy-egy saját készítésű minyon a gyerekek kezében

Az idei nyár egyik legnépszerűbb figurája, egy-egy saját készítésű minyon a gyerekek kezében

A kreatív, kézműves műhelymunka-sorozatok napközis táborok formájában valósulnak meg, és a szabadkai Baranyi Annamária egyetemi hallgató és a topolyai Kovács Emese könyvtáros vezetésével két csoportban, a 4-től 7 éves gyerekekre és a nyolctól 12 évesekre fókuszálva szerveződnek. Tizenharmadik éve folynak játszóházas foglalkozások a könyvtárban, az idő múlásával egyre nagyobb intenzitással, gyakorisággal. Ha egy kisgyerek játékos foglalkozáson való részvétel céljából betér a könyvtárba, és felszabadultan érzi magát az ismerős közegben, érdeklődni kezd az őt körülvevő könyvek iránt is, vallják a szervezők. 2012 tavasza óta a Manóház elnevezésű játszóház szervezésével a legfiatalabb, leendő olvasók felé is célzottan nyitnak, s ennek köszönhetően már a kiscsoportos óvodások is ismerkedhetnek az intézménnyel, könyvállományával, kisebb csoportokban, játszóházas foglalkozásokon.

A kezdeti időszakban, egy-egy ünnep közeledtével, alkalomszerűen szerveztek játszóházakat, következő lépésként havi rendszerességgel, körülbelül egy évtizede pedig a téli meg a nyári szünidő egy-egy hetében is szerveznek ilyen foglalkozásokat. Továbbra is mindenekelőtt kreatív és kézművesműhelyeket, a jelenleg folyó nyári táborok programja is ebből formálódott ki. A mostani foglalkozásokat is ismeretterjesztő célzattal rendezik, a finommotorikai képességek fejlesztésére irányul, a résztvevők különféle kézműves technikákkal és anyagokkal ismerkedhetnek meg. Az elmúlt tíz évben a kézművestáborokon kívül a könyvtár nyelvi táboroknak is otthont adott, az idén pedig első ízben a nyári szünidő alatt számítógépes ismereteiket gyarapítani kívánó gyerekeknek is szerveztek tábort a Juhász Erzsébet Könyvtárban. A kézművestábor programjáról, célkitűzéseiről Baranyi Annamária nyilatkozott lapunknak, aki tíz éve oktat mindenekelőtt kézműveskedni, kézimunkázni vágyó gyerekeket:

– A résztvevők kreativitását fejleszteni, fantáziáját serkenteni igyekszünk a kézműves foglalkozásokon keresztül, ahol olyan alapvető dolgokat is gyakorolnak a gyerekek, mint amilyen például az ollóval való munka. Véleményem szerint számukra a részvétel élmény, azt hiszem ugyanis, hogy sokan odahaza nem foglalkoznak kézműves dolgokkal. A szervezett foglalkozások alkalmával közösen dolgoznak, közösség formálódik, csapatépítés is megvalósul. Ezúttal elsősorban különféle papírral dolgozunk, olyan anyagtípussal, amely könnyen beszerezhető. Tevékenységünkkel egyben irányt is mutatunk: odahaza, önállóan is bármikor gyakorolható ez a fajta fejlesztő tevékenység, akár háztartási hulladéknak vélt anyagok felhasználásával is. A használati és dísztárgyak kialakításánál a nyári tartalmakra összpontosítunk, az évszakra vonatkozó motívumokat készítenek a gyerekek, pl. saját akváriumot, halformákat, vidám napocskát. Többek között só-liszt gyurmát csinálnak, azt díszítőelemként is hasznosítják, csakúgy, mint a például a tésztát, amit a kisebbek felfűznek, a nagyobbacskák pedig képkeretet dekorálnak vele.