2024. április 25., csütörtök
MAGYARKANIZSA

Megnyitotta kapuit a Batthyáneum

Savelin Zoltán plébános és Aleksandar Vulin az idősek egyházi otthona előtt

Savelin Zoltán plébános és Aleksandar Vulin az idősek egyházi otthona előtt

Hétfőn délelőtt óta hivatalosan is várja lakóit a Batthyáneum Idősek Egyházi Otthona Magyarkanizsán. Az ünnepélyes megnyitón az otthon megálmodója, Ft. Savelin Zoltán martonosi plébános, a Batthyáneum egyházi alapítvány vezetője és Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszter is jelen volt. Az otthon harminckét lakót tud összesen befogadni, s kilenctagú személyzet látná el őket.

– A munka igazán csak most kezdődik, hogy az álom életképessé váljon, hogy Vulin miniszter személyesen átadta a működéshez szükséges írásos engedélyt. Harminckét idős személyt tudunk befogadni, nemre, vallásra és nemzetiségre való tekintet nélkül. Törekedtünk, hogy az otthon a szó igazi értelmében otthon legyen, olyan, amilyet a hozzánk költözött idősek elhagytak, hogy valódi otthonná váljon számukra – mondta Savelin atya.

Az otthon felépítésének költsége meghaladta a negyvenmillió dinárt, ebből 23 milliót a magyarkanizsai önkormányzat finanszírozott, valamint helyi cégek is vállaltak résztámogatást.

Aleksandar Vulin elmondta, az utóbbi időben több idősek otthonát kénytelenek voltak bezárni, mivel azok nem rendelkeztek megfelelő licencekkel, ezért is tartja örvendetesnek azokat a kezdeményezéseket, amelyek ilyen intézmények nyitására vonatkoznak. Hozzátette, hogy az idén eddig tizenöt idősotthont adták át.

Kracsun Miklós, a Batthyáneum Egyházi Alapítvány gazdasági vezetője, az otthon igazgatója elmondta, az idősek mellé megfelelő szakképzettséggel rendelkező személyzetet alkalmaznak majd.

– Rajtam kívül nyolc személy kapna munkát, közülük öt szakképzett ápoló, egy szociális munkás és a takarítószemélyzet. Így huszonnégy órás felügyeletet biztosítanánk a bentlakóknak.

Az otthonban két-, három- és négyágyas szobák várják a lakókat, s az árak is ennek megfelelően alakulnak majd.

A Batthyáneum megépítése után pedig már újabb tervük van az ötlet megvalósítóinak: a Batthyáneum II. az otthon mögötti épület lesz, amelyet kisegítő tartalmakkal töltenének meg, ott kapnának helyet irodák, olvasóterem, társalgó és kávézó is.

A magyarkanizsai Batthyáneumról és a jelentkezésről részletes információkat találnak a batthyaneum.org honlapon.