2024. március 28., csütörtök

Gyarapodott az SZNB devizatartaléka

A Szerbiai Nemzeti Bank deviztartaléka július végén 10,6 milliárd eurót tett ki, ami mintegy 340 millió dinárral több, mint június végén – közölte az SZNB sajtószolgálata. Ez az összeg a forgalomban levő pénztömeg 290 százalékos lefedettségét jelenti, valamint a külkereskedelmi árucsere-forgalom héthavi költségét. A legnagyobb összeg a nemzetközi devizapicon történő bevatkozások következtében gyülemlett fel, amikor az SZNB 230 millió eurót vásárolt fel a hazai deviza euróhoz viszonyított árfolyam-ingadozásának mérséklése céljából.

A többi bevétel, amellyel az SZNB dicsekszik, az államkötvények eladásából származik. Ebből 145,4 millió euró folyt be, továbbá a hitelek törlesztőrészleteinek megfizettetéséből és a különböző beérkezett donációkból 38,1 millió euró származott, a kötelező banki devizatartalékokból befolyt nettó haszon pedig 17,2 millió eurót tett ki.

A kiadások terén is terjedelmes a lista. Nagy tételek folytak el a lejárt érvényességű értékpapírok beváltásakor. Erre 52,3 millió eurót fizett az SZNB, valamint 47,5 millió eurót a külföldi hitelezők iránti tartozásokra. A régi devizahitelesek éves járandóságainak kifizetésére 31,1 millió eurót költött az SZNB, a Nemzetközi Valutaalap iránti adósságok törlesztésére pedig 7,4 millió eurót.

Július folyamán az SZNB a nemzetközi devizapiacon 530,1 millió euró értékben üzletelt, amely az előző hónaphoz viszonyítva 201 millió euróval kisebb összeg.

A dinár árfolyama is erősődött a múlt hónapban, euróhoz viszonyított értéke 0,4 százalékkal nőtt.