2024. április 20., szombat

Mi az a mancala?

Véget ért az Origo Open Fest
Mancala az árnyékban

Mancala az árnyékban

A topolyai Origo Egyesület szervezésében a hétvégén tartották meg a harmadik Origo Open Festet. A rendezvény gerincét egy filmes fesztivál adja, amelyben számos vajdasági filmet tekinthetett meg a közönség. Tolnai Szabolcs A romlás virágai és Brankica Drašković Maske című filmje mellett ki kell emelnünk az Origo és a helybeli Zoomanoid Multimedia pénteken bemutatott közös alkotását, az Ők még itt vannak című dokumentumfilmet, amelyben topolyai lakosok mondják el, mit szeretnek a városban, és hogy miért érdemes és kell itt maradni még ezekben a nehéz időkben is. Elmondásuk szerint a barátok, a család, a nyugalom, a tó mind olyan alkotóelemei az életünknek, amelyek idekötnek bennünket. E témában szombaton este kerekasztal-beszélgetésre is sor került a Topolyai Múzeumban, ahol helyi, a közösségi életben aktív szerepet vállaló fiatalok mondák el véleményüket az üggyel kapcsolatban.

Azok, akik szombaton délután kilátogattak a múzeumhoz, egy érdekes játékkal ismerkedhettek meg. A belgrádi Afrikai Művészetek Múzeumából érkező vendégek ugyanis a mancala nevű táblajátékot mutatták be felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Először Ivana Vojt művészettörténész tartott előadást, amelyben bemutatta a múzeumukat és a mancala elméleti és történeti hátterét. Mint megtudtuk, a játéknak tájegységenként eltérő változatai vannak, eddig mintegy háromszáz félét jegyeztek fel. A legnépszerűbb az afrikai kontinensen, de ismert a Közel-Keleten és Amerika egyes részein is. Régészeti leletek alapján már 3500 évvel ezelőtt is játszották, a táblákat sokszor a termékenység szimbólumai díszítik, és ezzel összefüggésben sokszor növényi magvakkal játszották. A mancala szó a mozgásra utal, de tájegységenként más-más néven ismerik, és az elnevezés leggyakrabban a táblára vagy a kövekre utal. Topolya a tizedik város, ahol a múzeum munkatársai bemutatták ezt a játékot, és az előadás után az érdeklődők a mancala kétsoros, vagyis wari változatát próbálhatták ki Milica Josimov és Milica Naumov irányításával.

Vasárnap extrémsport-versenyre került sor a Felvonulási tér melletti parkolóban. A Conqueror of the North nevet viselő gördeszkás és BMX-es versenyen huszonöten vettek részt Vajdaság több városából, valamint Szegedről. A rendezvényt különféle bemutatók tették még élvezetesebbé. Ugyanakkor a helybeli Prizorgo Állatvédő Egyesület tagjai is jelen voltak az eseményen, és a hűvösben felállított standjuknál a menhelyi állatok befogadását népszerűsítették, vidékünkön ugyanis még nincs kultúrája ennek. Az egyesület aktivistái szórólapokat osztottak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, hasznos információkkal a kutyatartással és a kutyákhoz való közeledéssel kapcsolatban. A délután jelmondata: A lánc kerékpárra való, nem kutyára! volt. Az aktivisták és önkéntesek két kiskutyát is kihoztak az eseményre, ők Riki és Miki, akiket a tóparton találtak, és jelenleg is gazdit keresnek. Fiatal művészek kreatív műhelymunkát vezettek ezen a napon. A rendezvény az Izlog Ideja klubban záródott, ahol bemutatták a Szabadka történetéről készült képregényt, valamint macedóniai zenés dokumentumfilmeket láthattak az érdeklődők.

Az itt elmondottak mellett kiállítások, koncertek és a szabadkai UrLik csoport tagjainak felolvasása tette színesebbé a hétvégét. A rendezvény megszervezését a helyi önkormányzat, a helyi közösség, a Művelődési Ház, a Topolyai Múzeum, az Izlog Ideja klub, a Wemsical szervezet, az UrLik csoport, valamint több magáncég támogatta különböző formában.