2024. április 25., csütörtök

Értékformálás az oktatásban

Megnyílt a XIX. Szabadkai Nyári Akadémia
A megnyitó után a szabadkai Ivan Sarić középiskolában megkezdődtek az előadások (Molnár Edvárd felvétele)

A megnyitó után a szabadkai Ivan Sarić középiskolában megkezdődtek az előadások (Molnár Edvárd felvétele)

Mintegy 300 vajdasági és Kárpát-medencei pedagógus részvételével vette kezdetét hétfőn a XIX. Szabadkai Nyári Akadémia az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének a szervezésében. Az ünnepi megnyitóra a szabadkai városháza dísztermében került sor. Az egybegyűlteket elsőként De Negri Ibolya, az akadémiát szervező egyesület elnök asszonya köszöntötte.

– Értékformálás az oktatásban. Ezek a vezérgondolatok álltak számunkra a középpontban, a XIX. Szabadkai Nyári Akadémiára készülve. E téma köré fűztük az idei szakmai továbbképzés előadásait. Milyen lehetőségei, esélyei vannak az oktatásnak, az iskolának, hogy értékteremtő szerepet töltsön be? A mai világ igényeit hogyan elégíti ki az oktatási rendszer? Miről szól az oktatás-nevelés ügye? Emberekről, gyerekekről, tanárról? Az ÉMPE nyári akadémiája mindezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával szeretne segítséget nyújtani ahhoz, hogy a pedagógus tudja, értse, ismerje a gyermeket, tudatosan nevelje és segítse közvetlen környezetét is ebben a tudatosságban. Nekünk, vajdasági magyar pedagógusoknak kisebbségi létünkből adódva feladataink, kötelességeink megtöbbszöröződnek, mert a lélek munkáját végezzük, és a jövőnek dolgozunk – emelte ki köszöntő beszédében De Negri Ibolya.

Az ünnepi megnyitón felszólalt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, aki elmondta, örömére szolgál, hogy ismét Szabadkán rendezik meg ezt a színvonalas továbbképzést.

– Fontos a közösségünk számára, hogy évről évre megrendeződik az akadémia, és az is, hogy Szabadkán tartják ezt a színvonalas továbbképzést. Emellett biztató az, is hogy a magyar állam támogatja az akadémia megtartását.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár is köszöntötte a megjelenteket.

– Aki a tanári pályát hivatásának tekinti, az tudja, hogy az oklevél megszerzésével nem fejeződhet be a tanulás, sőt, ez csak az alap, amelyre a további években építkezni kell. A pedagógusnak formában kell tartania magát, haladnia kell a korral, a szakterületeinek újdonságai mellett meg kell ismernie az új pedagógiai elemeket, az új módszertani megoldásokat, és ezeket alkalmazni is tudnia kell. Csakis így lehet megfelelően helyt állni az első naptól a nyugdíjig. Ezeket az ismereteket több forrásból is meg lehet szerezni, de minden bizonnyal a leghatékonyabbak a szervezett szakmai továbbképzések. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság felismerte ezek jelentőségét, és lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni az ilyen jellegű továbbképzések megszervezését – tette hozzá Nyilas Mihály.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az ünnepi megnyitón köszönetét fejezte ki a szervezőknek, amiért egy újabb alkalmat adnak az idei témával, hogy még inkább az értékformálásra gondoljunk. Az értékre, amelynek központi témája az oktatásban csakis a gyermek lehet.

– A fiatalság a jövő, és amikor a jövőre gondolunk, fontos hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a tanulás, a képzés és a továbbképzés – emelte ki az MNT elnöke.

A XIX. Szabadkai Nyári Akadémia megszervezéséhez Magyarország biztosította az anyagi támogatást. Mivel személyesen nem tudott jelen lenni a megnyitóünnepségen, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntő szavait levélben küldte el.

– Elsődleges nemzetstratégiai cél, hogy a fiatalok higgyenek a jövőjükben. Higgyenek a délvidéki magyarságban, legyen önbizalmuk és belső erejük kibontakoztatni képességeiket. Akarják és merjék itthon megalapítani családjukat. Magyarország kormánya akárcsak a Nemzetpolitikai Államtitkárság kiáll a délvidéki magyar pedagógusok mellett. Folyamatosan együttműködünk, és lehetőségeink szerint támogatjuk a vajdasági magyar oktatás területén megvalósuló különböző programokat és stratégiailag kiemelt beruházásokat. A felsőoktatási ösztöndíjprogramtól az egyházi diákotthonokon át a tanítóképzőig és az Újvidéken most induló Európa Kollégiumig minden délvidéki magyar oktatási intézmény fontos számunkra. Ha otthonunkat szívünkben őrizzük, nem fogunk tőle örökre elszakadni –állt a többi között a levélben.

A továbbképzésen az idén kilenc szakcsoportban folyik a munka (Óvodapedagógia, Osztálytanítók, Magyar nyelv és irodalom, Történelem, Természettudomány, Matematika, Pedagógia, Pedagógia 2 és Testnevelés), amelyek alkalmával a pedagógusok számos témakörben szerezhetnek új ismereteket neves hazai és külföldi szakemberektől. A XIX. Szabadkai Nyári Akadémia megszervezését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.