2024. március 28., csütörtök

Kevesebb a gazdag Vajdaságban

Az adóhivatal feldolgozta a lakosság vagyonbevallásait

Annak ellenére, hogy az országban egyre nehezebben küzdenek meg a polgárok a nehéz pénzügyi helyzettel, a legutóbbi statisztikai kimutatás szerint tavaly csaknem négyszáz emberrel nőtt azoknak a száma, akik évente több mint 2 211 366 dinárt keresnek, vagyis havonta a köztársasági átlagfizetésnek több mint a háromszorosát – olvasható az Köztársasági Adóhivatal szolgálatának kimutatásában, amelyet a jövedelemadók beérkezett adatai alapján állítottak össze.

A beérkezett vagyonbevallások tehát arról tanúskodnak, hogy 2013-ban 17 972 személy éves fizetése haladta meg a kétmilliós határt, tavaly pedig 18 323-en kerestek ennél többet. Az is újdonság azonban, hogy a mostani kimutatás szerint Vajdaság területéről a eddigieknél kevesebben képviseltették magukat ezen a kiváltságos listán, ugyanis az adóhivatal székvárosi kirendeltségébe csupán 3225 dokumentumot juttattak el a polgárok.

Mondani sem kell, a legtöbb bejelentés Újvidékről érkezett, összesen 1563, de ne hagyjuk szó nélkül, hogy még egy évvel korábban 1748, tehát megközelítőleg tíz százalékkal több bejelentés futott be.

Az adóhivatal adatai alapján Nagybecskerek mondható a „legszegényebbnek”, innen ugyanis csak 161 szóban forgó adóbevallás érkezett, egy évvel ezelőtt pedig 402. Hasonló a helyzet Pancsován is, ahol 206 adóbevallást küldtek az adóhivatalba, míg a 2013-as bevételek elszámolásakor 310-et. A bánáti városokban csupán Versecen nőtt az igazán tehetősek száma, onnan ugyanis 146 ilyen dokumentumot küldtek az adóhivatalba, 12-vel többet, mint egy évvel korábban.

Elmondható, hogy Bácskában sem jobb a statisztika, hiszen Szabadkáról legutóbb 217, a múltkor pedig 241 bevallást juttatak el az adóhivatalba.
Nehéz megmondani, hogy miért csökkent a tartományban ilyen érezhető mértékben a gazdagok száma. Már csak azért is, mert az ennyire tehetősek közül többen is szeretik az anonimitást, továbbá tudvalévő, hogy Szerbia sem arról híres, hogy minden egyes jogi, gazdasági vagy pénzügyi folyamat óraműpontossággal, a törvényekkel minden szín alatt összhangban zajlik.
Többen – jogosan – rá is kérdezhetnek: Hol lehet egyáltalán ennyi pénzt megkeresni?! Az adóhivatal statisztikája szerint, a „listások” legtöbbje közgazdász, jogász, orvos, mérnök, menedzser vagy igazgató. Ez azonban nem biztos, hogy teljesen kielégítő válasz, hiszen szinte mindenkinek van ismerőse, aki a fentebb említett szakmákban dolgozik, és mégsem ennyire gazdag.
Az olvasók emlékezhetnek arra is, hogy az év elején az adóhivatal bejelentette, hogy a jövőben sokkal tüzetesen górcső alá veszi az esztrádművészek bevételeit. Dragana Marković, a hivatal igazgatója ezek után be is jelentette, hogy több ismert előadóművész gyanús vagyonnyilatkozatait vizsgálat alá fogják venni, azóta azonban mindenki hallgat. Mivel más idevágó információ még nem látott napvilágot, az újságírók arra a következtetésre jutottak, hogy mostanában „nehezebben megy soruk” az esztrádművészeknek, ezért szerepelnek közülük sokkal kevesebben a vagyonosok listáján.
Ha már a gyanús vagyonok is szóba kerültek, meg kell említeni azt is, hogy a legutóbbi elszámolási időszakban az adóhivatal 973 személy ellen tett feljelentést. A szóban forgó egyének adócsalás gyanújába keveredtek, állítólag összesen 60 millió eurónyi adó kifizetését próbálták elkerülni. Ebben az évben július utolsó napjáig az országban összesen 7 228 237 372 dinárnyi adót nem fizettek be.