Czeizel Endre

1935–2015

Fehér Rózsa

2015. augusztus 11., 15:08

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Életének 81. évében hétfőn elhunyt Czeizel Endre genetikus. Hosszú betegségét méltósággal viselte. 2013 elején mondta el nyilvánosan, hogy leukémiás, és arról is nyíltan beszélt, hogy miután a sikertelen második kemoterápiás kezelést követően két napig mesterségesen tartották életben, de mégis jobban lett, ateistából hívővé vált. Nagybetegen is visszatért dolgozni, hogy segítse a gyermekre vágyó nőket.

(Fotó: origo.hu)

A nemzetközi hírű tudós már akkor celeb volt, amikor ezt a szót még nem is ismertük. Czeizel Endrét a hetvenes években ismerték meg szélesebb körben Magyarországon. Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar, a Ki viszi át a szerelmet, a Szexfilm, az AIDS és a Génjeink titkai című tudományos-ismeretterjesztő tévésorozatok generációk tudását alapozták meg. Ő magára elsősorban kutatóként és orvosként tekintett. Több intézetet igazgatott, majd nyugdíjba vonulása után híres emberek családfái alapján próbált rájönni arra, mitől lesz valaki géniusz. M. Kiss Csaba társszerzővel Czeizel a betegségéről és haldoklásáról is írt könyvet, de utolsó, Kertész Imre és a sors című könyve is erről szól.

Czeizel Endre 1935. április 3-án született Budapesten. Focizott a Vasasban, egészen az ifiválogatottságig jutott. A nagyapja cége miatt „x-es származásúnak” nyilvánított fiú épp a focinak köszönhetően került be második nekifutásra a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre, ahol első generációs értelmiségiként summa cum laude végzett 1959-ben.

Czeizel sokáig nőgyógyászként képzelte el pályafutását, akkoriban ugyanis a genetikát a Szovjetunióban imperialista ármánynak tartották. Élete 1965-ben vett fordulatot, amikor Hruscsov ellátogatott az Egyesült Államokba, ahol a hibrid kukoricák láttán világossá vált számára a genetika fontossága – innentől vált engedélyezett tudománnyá a genetika. Új utakon elindulni, megküzdeni az előítéletekkel, sokszor szélmalomharc volt, de Czeizel Endre a magzatvédelemre és a genetikára tette fel az életét. Kutatásai kiemelkedő témája az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata volt. 1973 óta végzett genetikai tanácsadást, kidolgozta az úgynevezett magyar módszert, az 1980-as években pedig az optimális családtervezési modellt, majd szolgáltatást.

Czeizel professzor legfontosabb kutatási eredményének azt tekintette, hogy bebizonyította: az úgynevezett magzatvédő vitamin meggátolja vagy csökkenti több súlyos fejlődési rendellenesség kialakulását, de a leendő kismamáknak azért is érdemes folsavtartalmú magzatvédőt szedniük, mert ezzel a leggyakoribb veleszületett szívrendellenességek 40 százaléka is megelőzhető. Czeizelt ezért az eredményért 2000-ben Kennedy-díjjal tüntették ki az Egyesült Államokban, és munkássága elismeréseként számos nemzetközi társaság fogadta tagjává. Hazájában több más kitüntetés mellett megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje kitüntetést, tavaly pedig életművéért Semmelweis-díjat kapott.

1998-as nyugdíjba vonulása után a Genetikai Ártalmak Társadalmi Megelőzése Alapítvány tudományos igazgatójaként folytatta családtervezési tanácsadó munkáját. Öt évvel ezelőtt ebben a zuglói központban adott interjút a Magyar Szónak. A központ falán 34 ezer fényképből álló „album” volt, és a fotókon olyan kisbabák láthatók, akiknek a szülei gyermekük fogantatása előtt eljöttek tanácsadásra. Ez kevesebb mint a fele annak, ahány „Czeizel-baba” született. Rájuk volt a legbüszkébb.

Czeizel Endre mélységesen csalódott volt életműve sorsa miatt: a nevéhez fűződő családtervezési, felvilágosító és kutatási programokat leállították, az ezekre létrehozott intézményrendszert leépítették, az általa szorgalmazott magzatvédő vitaminokat pedig a világ számos országában sokkal nagyobb arányban alkalmazzák, mint Magyarországon. Egyetlen tanítványa sincs, aki folytatná az általa megkezdett páratlan munkát.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége