2024. április 25., csütörtök

Nyaralás helyett táborozás és fesztiválozás

A nyár értelmét sokan a nyaralásban látják, kiváltképp a tengerparton való sütkérezésben. Csakhogy ez gyakran a vágyakozás szintjén marad. Sokan nem utazhatnak el hosszabb időre, pénz- és időszűke miatt. A munkaviszonyban lévők is nehezen engedhetnek meg maguknak egy rendes nyaralást, ha mégis, alapos kalkulációt kell elvégezniük ahhoz, hogy véghez is vigyék. Különösen, ha többgyermekes családokról van szó. Ilyenkor jön az egyéb lehetőségek kutatása. Vajdaságban a kisebb és nagyobb gyerekek részére táborok nyílnak. Jól ismerve a szülők korlátolt pénzügyi lehetőségeit, általában (gyakran támogatások által) úgy is szervezik meg őket, hogy megfizethetők legyenek. Ha az egész család nem is, de legalább a gyerekek kimozdulhatnak otthonról, közeget válthatnak, új élmények után kutatva egyébként sem kell mindig messzire menni. Számos témájú tábor létezik, a kézművestől kezdve a színjátszón át a környezetvédőig. Közülük a gyermek érdeklődéséhez mérten lehet válogatni. A táborokban újat tanulnak vagy fejlesztik a már megtanultakat, de a szórakozásra és a barátkozásokra is mindig jut idő. Ezek a barátkozások gyakran tartósak, még a különböző településeken élők esetében is, erről év közben a közösségi háló gondoskodik.

Más a helyzet a munkakereső vagy munkaviszonyban lévő fiatalokkal. Egy fiatal nehezen jut munkához, és ha el is helyezkedik, nem kezdheti azonnal szabadságolással. Egy-egy hosszabb hétvége azonban beiktatható, kalandos kiruccanást, kikapcsolódást és szórakozást pedig a fesztiválok is kínálnak. A nyári időszak főleg a zenei rendezvényeknek kedvez, a tartalmas programok által pedig legalább a hétköznapoktól sikerülhet elrugaszkodni. Vajdaság sem szűkölködik fesztiválokban, de érdemes régióban is gondolkodni.

A népies, etno- vagy világzenei tartalmak kedvelőinek mindenképpen jó, hogy a nyár tulajdonképpen a Durindóval és Gyöngyösbokrétával indul, közben van az Etnofest, augusztus vége felé (22-étől 26-ig) pedig az Interetno zajlik, amelyen idén is több ország tánc- és zenei együttesei mutatkoznak meg Szabadka főterén. Hamarosan startol az „oromi öröm”, azaz a Malomfesztivál, amelyre augusztus 21-én és 22-én kerül sor, de már 20-án is lesznek zenei és egyéb programok. Határon kívül is egyre népszerűbb a magyarországi Nagyharsányban zajló Ördögkatlan Fesztivál, amely idén megközelítőleg négyszáz programmal várta az érdeklődőket. Érdemes utánajárni azoknak is, akik családostól fesztiváloznának, hiszen a gyerekek számára is szerveznek tartalmakat.

A pulai filmfesztivállal egyidejűleg zajlott a palicsi filmfesztivál, ahol szintén annyi filmet vetítettek, amennyit meg se lehetett nézni. Ráadásul az egy hétig tartó rendezvényen éjszakába nyúló zenei esteken, koncerteken is szórakozhatott a közönség. A filmkedvelők szeptember másodikán Pancsovára összpontosíthatnak, hiszen ekkor veszi kezdetét a pancsovai filmfesztivál, amely keretében idén még rémfilmeket is vetítenek, de a képregény világába is elkalauzolják az érdeklődőket. A palicsi filmfesztivál végén a nyár élményét a palicsi termálmedencés Summer 3P fesztivál hozta el, szintén zenei tartalmakkal, de aki messzebb merészkedett, megközelítőleg egy héttel korábban a Sea Dance Fesztiválon vehetett részt Montenegróban. A nagyobb zenei fesztiválok kedvelői számára idén is megnyílt Péterváradon az Exit, valamint ma nyílik a budapesti Sziget Fesztivál. A keményebb zene rajongói bizonyára ezúttal sem hagyták ki a csehországi Brutal Assaultot, ugyanígy a hardcore, punk kedvelői a pulai Monte Paradiso fesztivált.

A felsoroltak csak a felszín súrolása, sok más fesztivál is várja a kikapcsolódni vágyókat, érdemes már év közben böngészni a felhívásokat, hiszen hotelszobás nyaralás nélkül is lehet élménydússá tenni az év legmelegebb évszakát.