2024. április 19., péntek

Adjunk esélyt a toleranciának!

A jövő héten rendezik meg a Toleranciatábort

Augusztus 12-e és 16-a között szervezik meg a kilencedik Toleranciatábort, vagyis a Duna menti országok fiataljainak találkozóját. A rendezvény apropóján Egeresi Sándor, a szervező Kék Duna Alapítvány elnöke pénteken sajtótájékoztatót tartott.

Elmondta, hogy az idei táborban kevesebb fiatal vesz részt, és a rendezvény időtartalma is lecsökkent, aminek elsősorban anyagi okai vannak. Az eddigiek során 100–120 fiatal vett részt az eseményen, ezúttal a hatvan fiatal közül harmincan érkeznek Szerbiából, a többiek Németországból, Szlovákiából, Magyarországról, Horvátországból, Boszniából és Bulgáriából. Az eddigi évekhez képest a helyszín is megváltozott, ugyanis a tábor a város központjából a Mezőgazdasági Iskolába költözött, a napközbeni előadások, foglalkozások, valamint az esti bulik is az iskolában és környékén fognak zajlani. Az idei tábor jelmondata: Adjunk esélyt! A programok ezúttal a társadalom peremére szorult csoportok helyzetéről, lehetőségeiről, a társadalomba való visszaintegrálásuknak esélyeiről szólnak, és a résztvevőknek lehetőségük lesz jó példákat is megismerniük. Ami a pontos programot illeti, a kedd esti megnyitót követően szerdán tíz órakor veszi kezdetét a tábor szakmai része, amikor is az első előadás keretében a pszichikai rendellenességekkel küzdő emberek helyzetével és a rokkantak kérdéskörével foglalkoznak több ismert előadó közreműködésével. Ezt követően délután a résztvevők meglátogatják a bácskossuthfalvi Otthon – Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Szociális Intézetet. A péntek délelőtti előadáson jelen lesznek különböző civil szervezetek képviselői, akik a kábítószerek és a kábítószer-fogyasztás témakörét járják körül a jelenlévőkkel. A délutáni program során a résztvevők találkoznak a Kis-Bácska szklerózis multiplexben megbetegedetteket tömörítő szervezet tagjaival, akik ezen a napon tartják meg hagyományos nyári találkozójukat a tóparton. Szombaton a függőbetegségekkel, úgymint az alkohol-, a szerencsejáték-, az internetfüggőséggel, valamint a kiskorú bűnözés témakörével foglalkoznak a résztvevők. Az esemény zárórendezvényére szombaton este kerül sor, ahol az eddigi hagyományoknak megfelelően kiosztják a tolerancia nagyköveteinek járó okleveleket a táborlakóknak és néhány köztiszteletben álló polgárnak. A tábor ideje alatt esténként szabadtéri diszkót tartanak a Mezőgazdasági Iskolánál. Itt kell megemlíteni, hogy a rendezvény programjai minden érdeklődő előtt nyitva állnak és ingyenesek.

Egeresi arról is beszélt, hogy hosszú idő után az is felmerült, hogy a nehézségek miatt az idei tábor elmarad, de a szervezők kitartottak azon álláspont mellett, hogy az országnak, a tartománynak és Topolya városának is szüksége van erre az egyedülálló rendezvényre, amelynek a pozitív üzenete elengedhetetlen egy egészséges társadalom működéséhez. Az esemény megtartását Szerbia munkaügyi minisztériuma, a topolyai önkormányzat és a helyi közösség, Ulm városa, valamint magáncégek, az IM és a Topola-Komerc támogatja. Egeresi ugyanakkor sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Vajdaság Autonóm Tartomány nyolc tábor után először nem lesz a topolyai Toleranciatábor védnöke.

A rendezvény keretében a Kék Duna Alapítvány és az ulmi Donaubüro együttműködési szerződést ír alá, amely talán megkönnyíti a jövő évi jubileumi tábor megszervezését.