2024. április 25., csütörtök

„Európa öngyilkossága”

Európa a migránsok hullámával szembeni jelenlegi hozzáállásával saját vesztébe rohan, és ha időben nem tér észhez, élő, egyenes adásban követ el öngyilkosságot – szögezte le „Európa öngyilkossága” című pénteki cikkében a Hospodárské Noviny (HN) című szlovák lap.

A szlovák gazdasági-közéleti napilap Pavel Novotny kemény hangvételű, a többségében liberális pozsonyi sajtóval merőben ellentétes hangvételű véleménycikkét közölte, amelyben a szerző Brüsszelnek az illegális bevándorlással szembeni tétlenségét bírálja.

A cikkíró hangsúlyozza: bár Európa már hosszú hónapok óta kezeli a bevándorlók ügyét, mindeddig még csak célzás szintjén sem tett említést arról, hogy miként akarja megállítani az afrikai bevándorlók hullámát, és főként, hogy milyen módon kívánja visszaküldeni a „nemkívánatos látogatók” százezreit. Megjegyzi: a bevándorlók növekvő áradatának európai kezelése egy skizofrén beteg viselkedéséhez kezd hasonlítani. Míg a brüsszeli hivatalnokok a tagállamok lakosságának akarata ellenére mindenáron rájuk akarják kényszeríteni a bevándorlókat, addig az ügyet több ország elkezdte saját kezébe venni.

Példaként említi Nagy-Britanniát, amely védfalat akar építeni a csatornaalagút védelmére, és Magyarországot is, ahol már megkezdték a déli határzár felhúzását.

„Úgy tűnhet, mintha London és Budapest egyenesen szembemenne Brüsszellel” – írta a HN, hozzátéve, hogy Cameron és Orbán is kap hideget-meleget a különböző civil szervezetektől, ám esetükben szó sincs az emberi jogok megsértéséről – amiről a közvéleményt szívesen meggyőznék a „gyanús álhumanisták” –, csupán az életben maradás alapvető emberi ösztönének megnyilvánulásáról.

Európa saját maga fizethet rá önnön tétlenségére és tehetetlenségére részint egy újabb bevándorlóáradat, részben pedig a radikálisok megerősödése által – figyelmeztet a cikkíró. És ha az unió végre nem figyel oda Budapest, London vagy akár Pozsony – a bevándorlók okozta problémákat a saját bőrükön érző – lakóinak hangjára, az az utolsó szög lesz saját koporsójába – zárta írását Novotny.