2024. március 29., péntek
ÖT EURÓ VOLT A TARIFA

Röszkén dolgozó kormánytisztviselőket vettek őrizetbe vesztegetés gyanúja miatt

A röszkei határkirendeltségen növényvédelmi felügyelőként dolgozó hat kormánytisztviselőt vettek őrizetbe vesztegetés gyanúja miatt, az ügyészség előzetes letartóztatásukat kezdeményezte, a bíróság házi őrizetbe helyezte őket.

Szanka Ferenc a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön azt közölte az MTI-vel: a megalapozott gyanú szerint a hat felügyelő májusban és júniusban szolgálati ideje alatt alkalmanként 5 eurót kért, illetve fogadott el az ügyfelektől a közigazgatási hatósági ügyintézés során. A határkirendeltségen hivatalos személyként szolgálatot teljesítő gyanúsítottak feladata volt az okmányvizsgálat és az erről szóló 8 eurós számla kiállítása. A gyanúsítottak azonban kötelességüket megszegve mintegy százötven esetben nem állítottak ki számlát, és az okmányvizsgálatot 5 euró ellenében végezték el – tette hozzá a csoportvezető ügyész.

A kedden őrizetbe vett gyanúsítottakkal szemben előnyért, hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt folytat nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a nyomozás felügyeletét a Szegedi Járási Ügyészség látja el – közölte Szanka Ferenc.

A Szegedi Járásbíróság csütörtökön meghozott, nem jogerős ítéletében a gyanúsítottak házi őrizetét rendelte el egy hónapra.

Szabó András a Szegedi Törvényszék csoportvezető bírája a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón elmondta: a bíróság azon három gyanúsított esetében, akik teljes körű beismerő vallomást tettek, úgy ítélte meg, hogy a szökés, elrejtőzés veszélyének kivédésére elegendő a házi őrizet. A másik három gyanúsítottal kapcsolatban nyomkövető alkalmazását is elrendelte, mert tartani lehet attól, hogy a bizonyítási eljárás megnehezítésére törekednének – tette hozzá a bíró.

A gyanúsítottak és védők a bíróság végzését tudomásul vették, az ügyész az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében fellebbezést jelentett be.