2024. április 19., péntek
DUBLINI EGYEZMÉNY

Csehország visszaküldené Magyarországra a menekülteket

Csehország tárgyalni kíván Magyarországgal, hogy fogadja vissza azokat a menekülteket, akiket a dublini egyezmény alapján vissza kell fogadnia – jelentette be Miloslav Koudelny, a csehországi menekülttáborok kezelőségének igazgatója szerdán Prágában.

„Levelet írtunk a magyar belügyminiszternek, amelyben követeljük a helyzet normalizálását” – mondta Koudelny újságíróknak.

Az igazgató utalt arra, hogy a cseh hatóságok mintegy 470, Magyarországról érkezett menekültet vettek őrizetbe, de állítása szerint Magyarország közülük csak 50-et fogadott vissza. Koudelny szerint a cseh belügyminisztérium képviselői Magyarországra utaznak, hogy magyar partnereikkel megtárgyalják a menekültek visszaadásának feltételeit.

Csehországban az utóbbi hetekben naponta mintegy 40 illegális bevándorlót vesznek őrizetbe a hatóságok. A dublini egyezmény alapján az őrizetbe vett külföldieket visszaküldik abba az országba, ahol menedéket kértek. A csehek ugyanakkor a bevándorlókat azokba az országokba is visszaküldik, amelyikből Csehország területére érkeztek.

Koudelny emlékeztetett: Magyarország, ahová eddig már több mint százezer illegális bevándorló érkezett, jelenleg képtelen visszafogadni a többi uniós országból azokat a menekülteket, amelyek a szerb–magyar határon keresztül érkeztek az Európai Unió területére. Budapest ezért arra kérte uniós partnereit, hogy egyelőre októberig ne küldjék vissza a náluk őrizetbe vett, Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket. Milan Majer, a cseh idegenrendészet vezetője szerint a szóban forgó országoknak hét napon belül kell visszavenniük az érintetteket.

Csehország a menekültek számára nem célország, ők döntően Nyugat-Európába szeretnének eljutni. A cseh hatóságok a megfelelő iratok nélkül az országba érkező menekülteket őrizetbe veszik és menekülttáborban helyezik el. Június 17-étől, amikor megerősítették a cseh határok őrzését, 1050 külföldit vettek őrizetbe. Közülük eddig csak négyen kértek menedéket Csehországban – mutatott rá Majer.