2024. április 26., péntek

Albérlet vagy kollégium?

Mire számíthat az egyetemista lakáskeresés közben Újvidéken? – Kevesebb hely az egyetemistaotthonban Szabadkán

Drágák az albérletek, a középiskolások, egyetemisták Újvidéken 65–150 eurót fizetnek, ha valakinek a gyermeke Szabadkán tanul, havi 50–100 eurót kell a lakbérre elkülönítenie. A középiskolai diákotthonokban mind Újvidéken, mind Szabadkán túljelentkezés volt, nem maradt egyetlen szabad férőhely sem. Az egyetemistaotthonok október elsejétől népesednek be. Az első kategóriás diákotthonokban havonta 1860 dináros áron lakhatnak az egyetemisták, a második kategóriás diákotthonokban pedig 1430 dinárt kell fizetniük a hallgatóknak. Újvidéken az egyetemista-központ 10 létesítményében minden évben nagy a túljelentkezés. Őszre a tartományi székvárosban megnyílik térségünk legmodernebb egyetemistaotthona, az Európa Kollégium, amely 400 hallgatót fogad majd. Kétágyas szobák várják a bentlakókat, minden szoba fürdőszobával ellátott, szintenként van legalább egy teakonyha. A kulturális programok megszervezésére 150–200 férőhelyes díszterem és a kültéri amfiteátrum, de multimediális terem is lesz, sportolásra, mozgásra is lesz mód, nem csak benti edzőterem, hanem udvari sportpálya is a hallgatók rendelkezésére áll majd.

Szabadkán két egyetemistaotthon működik, és mint megtudtuk, ősztől 131 férőhellyel kevesebb jut az egyetemistáknak, a Közegészségügyi Felügyelőség bezáratta ugyanis az Építőmérnöki Karnál található Ivo Lola Ribar Egyetemistaotthon jobb szárnyát. Így a 2015/2016-os tanévben az eddigi 830 helyett összesen 699 helyet tudnak biztosítani a felsőoktatási intézmények hallgatóinak.

Kétágyas, korszerű szobák várják a leendő lakókat

Kétágyas, korszerű szobák várják a leendő lakókat

 Megéri az Európa Kollégiumot választani

Snejder-Sára Ildikót, az Európa Kollégium megbízott igazgatóját megkérdeztük, milyen körülmények között tanulhatnak a vajdasági magyar egyetemisták az új kollégiumban.

 A tanév kezdetére teljes mértékben elkészül az Európa Kollégium?

– Teljes erőfeszítéssel azon dolgozunk, hogy minden feltételt megteremtsünk a kollégium beindításához, hogy fogadni tudjuk az első lakókat, és októbertől valóban megkezdjük a munkát.
n Hány hallgatót tudnak elszállásolni?

– Az épület mintegy 400 férőhelyes, célunk, hogy teljes kapacitással működtessük.
Hány férőhelyesek a szobák?

– Kétágyas szobák várják a bentlakókat. Minden szoba fürdőszobával ellátott. Szintenként van legalább egy teakonyha. Minden szobához tartozik egy-egy hűtőszekrény, melyek a teakonyhákban helyezkednek el. A szobák minden diák számára ággyal, íróasztallal, székkel, szekrénnyel és polcokkal ellátott.
 A közösségi élet számára milyen helyiségek állnak majd rendelkezésre, milyen felszereltségről beszélhetünk?

A fiatalok felkereshették a nyár elején az Európa Kollégiumot (Ótos András felvétele)

A fiatalok felkereshették a nyár elején az Európa Kollégiumot (Ótos András felvétele)

Az épületen belül van egy nagy díszterem (150-200 férőhelyes), itt tudjuk majd a közös programokat, előadásokat megszervezni, van egy kültéri amfiteátrum, egy kültéri edzőpálya, amely különböző csapatsportokra alkalmas. Tervezünk konditermet kialakítani, asztalitenisz-termet és egy multimediális termet. Ezekhez a tartalmakhoz szeretnénk még az idén megvalósítani a feltételeket, idővel pedig, már az egyetemistákkal közös tervezésben, tovább gazdagítani a kollégiumi életet.

 Lesz-e valamilyen tanácsadói szolgálat, pszichológus vagy ehhez hasonló a tanulók számára?

– A kollégiumi foglalkoztatottak között nevelőtanárok is lesznek. Velük fogjuk kialakítani a szakkollégiumi programokat, illetve ők lesznek a diákok tanácsosai is. A nevelőtanárok különböző profilú szakemberek lesznek, így tudunk több területet is lefedni, de azt sem zárom ki, hogy igény szerint külsős szakembereket is a csapatba fogadjunk.
 Hány szakaszban és hogyan zajlik a pályázási folyamat?

– A pályázat legalább két körben íródik ki. Első körben azok az egyetemisták tudnak jelentkezni a kollégiumi elhelyezésre, akik az első évfolyamra kerültek hallgatói jogviszonyba valamelyik akkreditált újvidéki felsőoktatási intézményben. Ezek a pályázók már jelentkezhetnek, hiszen a pályázat 2015. július 28-tól szeptember 1-ig van nyitva. Második körben a felső évfolyamon lévő hallgatók jelentkezhetnek, ez a pályázat őszre lesz kiírva. Amennyiben így is marad hely a kollégiumban, a második körben újra esélyt kapnak az első körben lemaradt elsős egyetemisták is.
 Mekkora érdeklődést tapasztaltak?

– Az érdeklődés egyenlőre kielégítő. Ha papírra vetjük a költségeket, amelyek egy egyetemi továbbtanulással járnak, akkor mindenképpen megéri az Európa Kollégiumot választani a lakásbérléssel szemben. A kollégiumi hallgatók az állami egyetemista-központban megszabott bentlakási bér értékét fogják fizetni, azzal a különbséggel, hogy az Európa Kollégium egy teljesen új épület, amely maximális kényelmet nyújt az egyetemisták részére.
 Mikor költözhetnek be az egyetemisták?

A pályázaton nyert egyetemisták legkésőbb szeptember 30-án beköltözhetnek az épületbe.

 Lakásvadászat

Ha valamelyik diák egyedül szeretne lakni, vagy valakivel együtt, akkor maga kell hogy lakás után nézzen. Megérdeklődtük, hogy jelenleg milyen árakkal kell számolniuk az egyetemistáknak.

Újvidéken a Felszabadulás sugárúton (Bulevar Oslobođenje), közel a vasútállomáshoz egy 40 négyzetméteres egyszobás lakást egy diák részére 120 euróért, vagy két diák számára 60-60 euróért adnak ki. A tulajdonos ragaszkodik ahhoz, hogy az egyetemista, illetve egyetemisták legalább egy évig fizessen, fizessenek lakbért, emellett még megfizetteti a havi számlákat is.

Közel az egyetemistavároshoz, a Makszim Gorkij utcában egy kétágyas szoba két személy részére 75-75 euróba kerül. Ha az egyetemista nem tud találni magának lakótársat, akkor a szomszéd szobát elkaphatja 100 euróért. Ez a lakástulajdonos a rezsit beleszámítja a lakbérbe.

A Grbavica városrészben, a Miša Dimitrijević utcában egy külön bejáratú lakásba szobatársat keresnek 75 euróért, ebbe az összegbe az internet-hozzáférés és a rezsi is beletartozik.

A Sajmište városrészben, a Bora Prodanović utcában egyszobás lakást két személy részére 75-75 euróért, illetve egy személy számára 150 euróért adnak ki. A lakbér mellé hozzáadódik a havi 70–80 eurónyi számlaköltség is.

Az újvidéki egyetemista-központ diákotthonaiban az elsőéves egyetemisták szeptember 1-től 15-ig jelentkezhetnek, a többi egyetemista pedig szeptember 15-től október 31-ig jelentkezhet. A végleges ranglistát tavaly november 10-én tették közzé.
Az első kategóriás diákotthonokban havonta 1860 dináros áron lakhatnak az egyetemisták, a második kategóriás diákotthonokban 1430 dinárt kell fizetniük a tanulóknak. Az egyetemistakártyával az állami költségvetésen tanuló hallgatók kedvezményesen étkezhetnek az egyetemista-központ menzáin. A kártya elkészíttetése 2200 dinárba kerül, amellyel bizonyos utazási és vásárlási kedvezmények is igényelhetőek. A menzán való étkezéshez elengedhetetlen a zseton beszerzése, amely 1000 dinárba kerül. Az állami költségvetésen tanuló hallgatók a menzákon 40 dinárért reggelizhetnek, 72 dinárért ebédelhetnek és 59 dinárért vacsorázhatnak. A saját költségen tanuló hallgatók 105 dinárért reggelizhetnek, 225 dinárért ebédelhetnek és 185 dinárért vacsorázhatnak.
 Albérletek, kollégiumi férőhelyek Szabadkán

Idén 131 hellyel kevesebb jut az egyetemistáknak a szabadkai diákotthonban, a Közegészségügyi Felügyelőség bezáratta ugyanis az Építőmérnöki Karnál található Ivo Lola Ribar egyetemistaotthon jobb szárnyát. Így a 2015/2016-os tanévben az eddigi 830 helyett összesen 699 helyet tudnak biztosítani a felsőoktatási intézmények tanulóinak.

Szabadkán két egyetemistaotthon található, a Közgazdasági Kar mellett lévő Bosa Milićević- és az Építőmérnöki Kar közelében lévő Ivo Lola Ribar Egyetemistaotthon.

– Az otthonba való bekerüléshez feltétel, hogy a jelentkező az állami költségvetés terhén tanuljon, de amennyiben marad üres hely, az önköltségen tanuló hallgatók is pályázhatnak. Az állam terhén tanuló hallgatóknak 1430 dinárba kerül havonta az otthon, ez azonban nem tartalmazza az étkezési költségeket. Az önköltségen tanuló egyetemistákat érintő árakról az igazgatóbizottság majd augusztus végén dönt – nyilatkozta lapunknak Silvija Prekajski, a szabadkai Egyetemista Központ igazgatónője.

A gólyáknak a jelentkezés alkalmával ki kell tölteniük a szabadkai egyetemista-központ honlapján található formanyomtatványokat, mellékelniük kell a középiskolai bizonyítványok hitelesített fénymásolatát, a családtagok jövedelemigazolását a folyó év első felére vonatkozóan, a személyigazolvány és az index fénymásolatát, továbbá egy 1200 dinárról szóló befizetőlapot. A jelentkezések 2015. szeptember 1. és 2015. szeptember 15. között adhatók át a Bosa Milićević Egyetemistaotthonban 9 és 13 óra között. A felsőoktatási intézmények többi hallgatója október hónap folyamán adhatja be igénylését a szabadkai egyetemista-központban.

A szabadkai Középiskolai Diákotthonban már lezajlott a jelentkezés és a ranglista is megtalálható az intézmény honlapján.

– A diákotthonban összesen 464 férőhely van, amelyeket már be is töltöttek: 290 lánynak és 174 fiúnak lett jóváhagyva az intézményben történő elhelyezés. Az intézménybe jelentkezett diákoknak a mintegy 80 százaléka magyar anyanyelvű és főként Vajdaságból érkezett. Az idén 29-cel többen jelentkeztek, mint amennyi férőhely van a diákotthonban, ez 9-cel több, mint a tavalyi évben – tudtuk meg Gyivánovity Róberttól, a Középiskolai Diákotthon igazgatójától.

A középiskolai diákotthonban történő elhelyezés 5358 dinárba kerül, amely tartalmazza az étkezést is. A reális költségeknek ez azonban csak az egyharmada, az ellátás kétharmadát ugyanis az állam fizeti. A szabadkai diákotthonban külön figyelmet fordítanak a gyermekek biztonságára, valamint számos szabadidős tevékenység közül is választhatnak a bentlakók: sport, zene, nyelvtanulás és színjátszás.

Azok a középiskolás diákok vagy főiskolai hallgatók, egyetemisták, akik nem jutnak be az otthonba, lakásbérlésre kényszerülnek. A lakbér ára Szabadkán attól függően, hogy szobáról, garzonlakásról vagy többszobás lakásról van-e szó, a lakbér átlagban 50 és 100 euró között mozog, de ez a rezsiköltségtől is függ.