2024. április 25., csütörtök

Melyek a legnagyobb adóhátralékot felhalmozott cégek?

Az első negyedévi kimutatáshoz képest a szereplők nemigen változtak, csupán a tartozások mértéke nőtt

A Köztársasági Adóhivatal közzétette az idei második negyedévben legtöbb adóhátralékot felhalmozott szerbiai cégek listáját, ami az év elejei adatokhoz viszonyítva annyi változást tartalmaz, hogy szinte valamennyinek növekedett az állam iránti tartozása. Az első öt vállalat továbbra is változatlan helyen áll a listán, melynek az élén a kragujevaci Zastava fegyvergyár áll, az ország legnagyobb adósaként – erről árulkodnak az adóhivatal adatai.

A dobogós tehát a fegyvergyár maradt, amelynek az adóhivatallal szembeni tartozása megközelítőleg 100 millió dinárral nőtt az idei év második negyedében, jelenleg tehát 7,81 milliárd dinár a hátraléka.

Élvonalbeli a listán a valjevói Krušik is: jóval kisebb a tartozása, de még mindig igen jelentős, összesen 2,62 milliárd dinárral tartozik az adóhivatalnak.

További nagy adósok a trsteniki Namenska, amely 2,17 millióval tartozik, a Borba nevű cég pedig 1,88 milliárddal, 20 millióval többel, mint az előző periódusban.

Az adósok közé tartozik a Novosti kiadó és médiaház is, amely 322 millió dinárral tartozik, de a Željko Mitrović tulajdonában lévő Pink tájékoztató vállalat is közéjük sorolható a maga 124,04 milliós adósságával. A vállalat egyébként már törlesztette egy részét ennek az adósságnak.
A médiaházak közül megemlíthető még az SzRT köztársasági közszolgálati televízió is, amelynek adóhátraléka 289 millió dinár.
A listán szerepel a Mera Invest Beograd is 911 millió dinár adóhátralékkal. Ez a cég valószínűleg Miroslav Mišković üzletember tulajdonában van, a székhelye pedig Cipruson.
Vannak azonban „sikertörténetek is” e téren: a Farmakom Koncernnek például pillanatnyilag „csak” 686,62 millió dinár az adóssága, tavaly ilyenkor még 2,8 milliárd volt.
Nemcsak a vállalatok halmoztak fel hatalmas adóhátralékot, hanem a legnagyobb labdarúgóklubok is. A Crvena zvezda tartozása eléri a 409 millió dinárt, de már kérvényezte a hátralék kifizetésének átütemezését. Megemlíthető a Partizan is, amely 285 millióval tartozik, vagy az FK Smederevo (287,58 millióval), a čačaki FK Borac (102 millióval) vagy a fővárosi FK Obilić, amely összesen 92 millió dinárral tartozik az államnak.
A szóban forgó listán egyébkén összesen 428 aktív vállalat szerepel, hattal több, mint az első negyedévben. Külön listán szerepel az a 183 vállalat, amelyek esetében már elindult a magánosítási folyamat. Ezek közül legnagyobb tartozása a Zastava autógyárnak van, megközelítőleg 6 milliárd dinár, de megemlíthető még a Mostogradnja is 3,4 milliárd dináros hátralékkal, továbbá a jagodinai sörgyár 3,2 milliárd dinárral vagy a priboji FAP teherautógyár 2,9 milliárd dináros adótartozással.