2024. április 25., csütörtök

A beruházások nyomában

Kishegyesen járt a tartományi titkárhelyettes – Elkészült a Topolyai úti buszmegálló – Aszfaltozzák az ipari parkban lévő utat
Juhász Bálint és Mohácsi Zoltán megtekintik az ipari park útjának aszfaltozását

Juhász Bálint és Mohácsi Zoltán megtekintik az ipari park útjának aszfaltozását

Tegnap délelőtt Juhász Bálint, a tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettese Kishegyesen járt, és megtekintette a titkárság támogatásával megvalósult beruházásokat. Juhászt Marko Rovčanin, Kishegyes község polgármestere, Mohácsi Zoltán alpolgármester és Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke fogadták. A találkozón jelen voltak Szenttamás és Kúla községek képviselői is, ugyanis a titkárság náluk is támogat különböző projektumokat.

A tartományi gazdasági titkárság feladatai közé tartozik a közlekedésbiztonság fejlesztése is, mondta el a médiának Juhász Bálint.

– Évente a titkárság átlagosan 40 millió dinárt fordított közlekedésbiztonságra, az idén ezt az összeget 65 millió dinárra tudtuk növelni. A projektumokat mindig társfinanszírozásban valósítjuk meg a községekkel és a városokkal. A pályázati kiírás célkitűzései folyamatosan bővültek, amit mindig egyeztettünk a közúti közlekedési tanáccsal. Népszerű intézkedés volt a horizontális és vertikális közlekedési jelek kihelyezése az oktatási intézmények közelében, a forgalomcsökkentés végett. Emellett cél az autóbusz-megállók építése, illetve kihelyezése a haladó sávból. Próbáltunk továbblépni, és kerékpárutak kiépítésére is adtunk pénzt, az idén pedig két újabb céllal bővült a pályázati kiírás. Az egyik a körforgalmak kiépítése, illetve a megtervezése – mondta el a titkárhelyettes.

Kishegyesen a Topolyai úton lévő buszmegálló építése, illetve az ipari parkban lévő út kiaszfaltozása valósult meg tartományi támogatással, s az év hátralévő részében az ipari parknál lévő körforgalmat is ily módon fogják befejezni, tudtuk meg Juhásztól. Végezetül azt is elmondta, hogy a titkárság szeretne aktív szerepet vállalni a problémák megoldásában, s a pályázat kiírása mellett figyelemmel kísérik a projektumok megvalósulását, illetve megtekintik a jövendőbeli beruházások helyszíneit is.

A megbeszélést követően Marko Rovčanin megköszönte a gazdasági titkárság támogatását, és elmondta, hogy titkárság pályázatának nagy előnye abban van, hogy a kis önkormányzatok is részt vehetnek benne.

A kishegyesi önkormányzat a közbiztonság javítása mellett most a közlekedésbiztonság javítását célzó fejlesztéseket valósított meg, mondta el Mohácsi Zoltán.

– Tavaly kezdtük építeni a Topolyai úti buszmegállót, és idén fejezetük be. Azt gondolom, hogy nemcsak azért fontos az új buszmegálló, mert a diákjaink biztonságosabban tudnak elutazni, hanem az ideérkezőket is szebb körülmények fogadják. Az új megálló nemcsak biztonságos, hanem esztétikus is, és a kishegyesiek még évtizedekig tudják használni – mondta Mohácsi, majd arról is szólt, hogy a gazdasági titkárság 1,8 millió dinárral járult hozzá a buszmegálló megépítéséhez, amihez az önkormányzat hozzátette a szükséges önrészt.

Arról már Hallgató Imre számolt be, hogy az ipari parkban folyamatban van a meglévő aszfaltút hosszabbítása.

– Ennek a beruházásnak az a lényege, hogy minél könnyebb legyen az ipari övezet megközelítése. A jövendőbeli beruházók számára szeretnénk megteremteni a megfelelő infrastruktúrát. A víz már biztosítva van, akárcsak a villanyáram, és most a megközelíthetőségen dolgozunk – mondta Hallgató, majd arról is beszámolt, hogy hamarosan befejezik az ipari parknál lévő körforgalmat is. Itt felszerelik a közvilágítást, ami a biztonságos közlekedést fogja szolgálni, akárcsak a biztonsági korlát, amit szintén még idén felszerelnek.