2024. március 29., péntek
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

„Csoda lenne, ha nem jutna tovább a Vojvodina”

Kifejezetten ellentétes körülmények között várja az Európa-liga 3. selejtezőkörének visszavágóit az egy-egy állva maradt szerbiai és magyarországi együttes. Az újvidéki Vojvodina a Torinóban kiharcolt 4:0-s előny birtokában fogadja a Sampdoriát, a Debrecen viszont a hazai pályán elszenvedett 3:2-es vereséggel a tarsolyában utazott Trondheimba, a Rosenborghoz.

A Vojvodina dolga már elintézettnek tűnik, az előző heti El-meccsek legnagyobb meglepetését szolgáltató újvidékiek ellen a Sampdoria fordítása még nagyobb csoda lenne, mint az első meccs 4:0-s vendégsikere. Legalábbis így véli a Vojvodina történetének egyik legnagyobb sikerét, az 1989-es – a klub második, egyben utolsó – bajnoki címet kiharcoló együttes védőjátékosa, a Večernje Novostinak nyilatkozó Miroslav Tanjga: „A Vojvodina a munka dandárját elvégezte Torinóban. Ahogy csoda az újvidéki 4:0 Olaszországban, ugyanúgy csoda lenne, ha nem jutna tovább a csapat. Hiszem, hogy a labdarúgók tisztában vannak a képességeikkel, és hogy mekkora lehetőség előtt állnak. Szívből remélem, hogy fontos lépést tesznek a csoportkör felé.” Az eredmény ismeretében sokan hajlamosak már továbbjutóként tekinteni a piros-fehérekre, de az első meccs második gólját szerző Aleksandar Stanisavljević szerint két lábbal a földön állnak, ugyanolyan komolysággal készülnek a visszavágóra is, mint tették a torinói találkozó előtt: „Nem vagyunk eufóriában. Ugyanúgy állunk a revánshoz, mint ahogy a torinói vendégszerepléshez vagy a korábbi meccsekhez viszonyultunk. Elismerem, ragyogó a hangulat az öltözőben, és a visszavágót is ugyanolyan professzionalitással kezeljük, mint a korábbi csatákat. Ésszel kell játszanunk, racionálisnak kell maradnunk, a legkevésbé sem becsülhetjük le az ellenfelet, amellyel szemben óriási előnyünk van, amit muszáj kihasználnunk. Egy élklubról beszélünk, amely minden tekintetben veszélyes, de egyértelmű, hogy ezúttal is a győzelemre fogunk játszani.”

A Debrecen háza táján korántsem lehetnek ennyire derűlátók, a hazai pályán elvesztett első meccs után vajmi kevés az esélye annak, hogy a hajdúsági együttes a messzi északon kiharcolja a továbbjutást. Az első mérkőzésen egyes időszakokban jó teljesítményt nyújtott a csapat, de volt két-három rossz periódus, az azokban elkövetett hibák pedig végzetesnek bizonyulhatnak. Nem lehet visszahúzódni, igazán szerencsés lenne támadó felfogásban pályára küldeni a kezdő tizenegyet, hiszen a továbbjutáshoz két gólt mindenképp szereznie kell a Lokinak. Tisza Tibor, a debreceniek csatára kicsit óvatosabban fogalmaz, ő a szervezett játékra és a hazai meccsen mutatott hozzáállásra esküszik: „Úgy hiszem, megfelelő labdarúgókból áll az együttesünk, akiknek bírni kell a terhelést. A Rosenborg egy elég jó gárda, biztosan sok helyzetük lesz, de remélem, nekünk is. Sok múlhat azon is, ki milyen napot fog ki. Bízunk benne, hogy szervezett játékkal, valamint olyan hozzáállással, mint itthon, meglehet a továbbjutás.”

A Rosenborg–Debrecen mérkőzés 19, a Vojvodina–Sampdoria találkozó 21 órakor kezdődik.