2024. április 25., csütörtök

Támogatás jószágfarmok korszerűsítésére

A jószágtenyésztők és egyesületeik anyagi támogatásáról szóló szerződéseket adtak át tegnap Újvidéken

Branislav Bogaroški tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár 23 millió dinár értékű vissza nem térítendő támogatásról szóló 98 szerződést adott át a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázatain sikeresen szereplő jószágtenyésztőknek.

A már meglévő farmok korszerűsítésére 15,2 millió dinár értékű támogatást kapott 18 gazda. A jószágtenyésztő egyesületek támogatására 3 millió dinár értékű támogatást kapott 25 pályázó. Az őshonos fajtákkal foglalkozó állattenyésztők közül 25 gazda 2,5 millió dináros támogatást kapott, lokális és regionális állattenyésztői kiállítások szervezésére pedig 2,5 millió dinárt 18 pályázó.

Dr. Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási segédtitkár elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy már meglévő farmok modernizálódjanak, és lépést tudjanak tartani a konkurenciával. Támogatják az őshonos jószágokat tartó gazdákat, legyen szó akár szürkemarha, mangalica vagy bizonyos juhfajták tenyésztéséről. Állattenyésztéssel foglalkozó civil szervezetek rendezvényeit és kiállításait is támogatjuk – nyilatkozta dr. Molnár.

– Egy modern istállót építtetünk a fiaimmal, mert én lassan abbahagyom ezt a munkát. Az új, pihenőbokszokkal ellátott épület berendezése költségeinek a megtérítésére pályáztunk a tartománynál. Az európai szabványoknak megfelelő istállóban megfelelő körülmények között tartjuk a jószágot, mert ha azok jól érzik magukat, akkor több tejet adnak, és mi is jobban járunk. A beruházás előtt 50 férőhelyes istállónk volt, ez az új 76 jószágot tud befogadni – mondta kérdésünkre Kovács Géza kispiaci szarvasmarha-tenyésztő és tejtermelő.

A temerini Törteli Aranka elmondta, hogy már régóta vannak őshonos állataik, de most először fordulnak állami segítségért.
– Mangalica disznót, racka juhot és szürkemarhát tartunk. Fontosnak tartjuk a népi hagyományok ápolását. A férjem kezdett el ezzel foglalkozni hobbiból, de ahogy értesültünk a tartomány pályázatáról, úgy döntöttünk, hogy jelentkezünk. Tervbe vettük őshonos állatokkal kapcsolatos falusi turisztikai programok létrehozását is – részletezte Törteli.

A támogatásokról szóló szerződések átadását megelőzően a tartományi titkár felhívta a vajdasági gazdák figyelmét, hogy még 50 millió dinár maradt a tartomány kasszájában, s erre az állattenyésztők még pályázhatnak. Emellett 2,5 milliós dinárt szándékozunk fordítani állattenyésztő egyesületek támogatására, az erre vonatkozó pályázatot hamarosan kiírjuk – mondta Bogaroški.