2024. április 25., csütörtök

A dinár a kedveltebb

Egyre több a dinár alapú bankhitel Szerbiában

Szerbia polgárai euróban számolnak, ez nem titok. Megfigyelhető azonban, hogy az utóbbi időben egyre több kölcsönt vesznek fel dinárban, ez pedig lassan oda vezetett – részben a stabil árfolyamnak köszönhetően –, hogy a hazai valuta kiszorította az euróövezet pénznemét.

Elég csak arra az adatra rámutatni, hogy az országban felvett bankkölcsönök összértéke 211 milliárd dinár, ebből 190 milliárdot hazai valutában adtak ki a pénzintézetek. Egyes esetekben persze (pl. hosszú lejáratú kölcsönök esetében) még mindig az euró viszi el a pálmát, a fenti adatok mégis arra engedik következtetni a gazdasági elemzőket, hogy a lakosság „hisz” a dinárban, ameddig rövid (pl. ötéves) futamidőre kell hitelt felvenni.

A dináralapú kölcsönök azonban különböznek: létezik fix és változó kamatú hitel. Az első esetében az ügyfél a futamidő végéig ugyanazt a kamatot fizeti, amit az irányadó alapkamathoz igazítanak, amelyre aztán az adott bank rászámolja a saját hasznát is.

A szakértők mindig azt tanácsolják, hogy a polgárok abban a valutában vegyenek fel (fix részletes) kölcsönt, amelyben a fizetésüket kapják.

– Ez viszonylag biztonságos módszer, Szerbiában azonban a monetáris viszonyok gyorsan alakulnak. A jegybank alapkamatja már egy ideje csökken, az infláció egy ideje stabil. Olyan helyzet állt elő, amikor a változó kamatú dinárhitel sem elutasítani való opció – magyarázta Mališa Đukić, a Belgrádi Bankárakadémia munkatársa.

Ezeket a kamatokat hat hónapra határozzák meg, értéke bankfüggő, 20,22-től 22,14 százalékig terjed.

A rövid futamidejű dinárkölcsönök egyébként négy évvel ezelőtt terjedtek el az országban, akkortól, amikor a Szerbiai Nemzeti Bank döntése értelmében az euróalapú kölcsönök felvételekor az ügyfélnek kötelező volt letétet helyezni a bankba, az igényelt összegnek legalább a 30 százalékát. Emellett tovább hajtotta a dinárhitel malmára a vizet az euró árfolyamának folyamatos növekedése is. A dináralapú kölcsön ellen szóltak viszont a magas, egyes esetben 30 százalékos kamatok. Ezek azonban az elmúlt időszakban 20 százalékra csökkentek, az inflációnak és a jegybank irányadó alapkamatjának köszönhetően, ami szintén esett. Egyébként ez utóbbi érték alapján határozzák meg az ügyviteli bankok a saját kamatpolitikájukat.

Az említett opciók mellett még további lehetőségek is vannak, például az „amíg a készlet tart” akciós készpénzhitelcsomagok, amelyek 14–16 százalékos kamattal igényelhetők.

Lehetőség tehát van, csak élni kell vele, és persze törleszteni, ami azért már nehezebb feladat.