2024. március 28., csütörtök

A tanács marad

A pobedai tanácselnök szerint a kezdetektől nyilvánvaló, hogy az önkormányzat törvénytelenül cselekedett

Júniusban arról számoltunk be, hogy valóságos politikai vihar söpört végig a pobedai helyi közösségen. Helyi polgárok egy csoportja petícióval fordult az önkormányzathoz, és a helyi közösség tanácsának feloszlatását követelték. Az önkormányzat a petíció alapján falugyűlést hívott össze, s ezen titkos szavazással megvonták a bizalmat a tanácstól. E döntés alapján az önkormányzat rendkívüli választásokat írt ki, a helyi közösség tanácsa azonban a közigazgatási bírósághoz fordult, mivel úgy vélték, hogy az egész folyamat törvényellenesen zajlott. A bíróság mindössze egy hónap alatt döntést hozott, amelyben helyt adott a tanács panaszának, és hatályon kívül helyezte a falugyűlésen született döntést a tanács visszahívásáról. A bírósági döntés kapcsán megkerestük a pobedai helyi közösség illetékeseit és a topolyai önkormányzat vezetőségét is.

Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke

Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke

Vikor László, a pobedai helyi közösség tanácsának elnöke úgy érzi, hogy a bíróság csak azt igazolta, amit ők kezdettől fogva állítottak.

– Az önkormányzat augusztus 30-ára kiírta a helyi közösségi választásokat, időközben azonban a közigazgatási bíróságtól kaptunk egy végzést, amelyben megsemmisítik a községi határozatot a felmentésünkről. Azért döntött így a bíróság, mert törvénytelennek tartották az eljárást, amely során leváltottak bennünket. Mi már az elejétől fogva törvénytelennek tartottuk az egészet, mivel jogi erőszakot követtek el a helyi közösség statútuma és a törvények ellen. Úgy léptek fel az erősebbik címén, hogy a gyengébb úgysem bír semmit. A bíróság több szempont miatt semmisítette meg a község végzését, a teljes bírósági ítéletet fel fogjuk tenni a honlapunkra, ott mindent el lehet majd olvasni – mondta el Vikor, majd arról is szólt, hogy az ítélet megszületése (július 17-e) óta az önkormányzatnak hatályon kívül kellett volna helyeznie a jogtalannak ítélt végzését, de ez nem történt meg. A jogi hercehurca a helyi közösség munkájára is kihatással van, véli a tanácselnök.

– Érezzük a következményeket, mert a helyi közösség átutalásai maximálisan félre vannak téve, az alkalmazottak pedig a legutolsó nap kapták meg a fizetéseiket. Egyfajta csendes bojkott folyik a helyi közösség ellen, de reménykedem benne, hogy győzni fog a józan ész – hangoztatta Vikor.

Plohl Edvin, a községi képviselő-testület elnöke

Plohl Edvin, a községi képviselő-testület elnöke

FORMAI HIBÁK

Plohl Edvin, a községi képviselő-testület elnöke úgy véli, hogy a bíróság formai okok miatt semmisítette meg végzésüket, s az önkormányzat a polgárok akarata szerint cselekedett.

– A topolyai önkormányzat hivatalosan is megkapta a közigazgatási bíróság azon döntését, amely értelmében a megadott határidőben nem tarthatók meg a helyi közösségi választások. A bíróság formai észrevételek alapján söpörte le a helyi lakosok és az önkormányzat kezdeményezését, mi továbbra is úgy véljük, hogy az a polgárok akaratával összhangban történt. A bíróság ugyanakkor nem vonta kétségbe az aláírások hitelességét, illetve a problémák jelenlétét sem, a folyamatot mégis megszakíttatta. A topolyai önkormányzat tiszteletben tartja a bíróság döntését, de továbbra is támogatni fog minden olyan polgári kezdeményezést, ami a helyi vezetők túlkapásai ellen irányul. Az önkormányzat a maga részéről továbbra is számon fogja kérni a helyi közösségektől, hogy minden esetben törvényesen és a szabályokat tiszteletben tartva járjanak el a polgárok kezdeményezéseit illetően – nyilatkozta Plohl.